Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

3.10.2019
2.10.2019
30.9.2019
19.9.2019
16.9.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

3.10.2019 РТРС о резултатима рада ПУ РС: Систем наплате пореза добро функционише

Наплата јавних прихода у РС била је у фокусу централне информативне емисије Дневник 2 РТРС-а. Наводе да систем наплате пореза у Српској добро функционише, а да се то види по расту наплате јавних прихода. Тако је у првих девет мјесеци, Српска прикупила укупно милијарду 871 милион марака. То је раст за 58 милиона у односу на исти период лани, или три одсто више, и значи наставак позитивног тренда.

Више о томе погледајте на следећем линку.

2.10.2019 Наплата јавних прихода већа за 58 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,871 милијарди марака, што је за око 58 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године, што је наставак позитивних трендова у наплати јавних прихода.

Директни порези су у том периоду наплаћени у износу од 372,3 милиона марака, што је за шест одсто мање него у истом периоду прошле године. Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 143,3 милиона КМ или 37 милиона марака мање у односу на исти период прошле године. Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада РС у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у РС. Међутим, порез на добит је у прва три квартала ове године наплаћен у износу од 194,8 милиона КМ, што је за 13,4 милиона марака или седам одсто више него у истом периоду претходне године. Што се тиче пореза на непокретности, наплата је износила 22 милиона КМ, што је за један одсто више него у истом периоду 2018. године.

Доприноси су у периоду јануар-септембар ове године наплаћени у износу од 1.163 милијарде КМ, што је за 72,9 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду прошле године. За Фонд ПИО наплаћено је 658,5 милиона марака или 38,8 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 417,9 милиона марака што је више за 28,9 милиона марака у односу на упоредни период. Поред тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите и доприноса за Завод за запошљавање, од по шест односно седам процената.

Код осталих јавних прихода, у прва три квартала ове године остварена је наплата од 324,4 милиона КМ, што је за 18,1 милион марака или шест одсто више у односу на исти период прошле године. Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 194,4 милиона марака или 13,6 милиона марака више. По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 29,2 милиона марака или 45 процената више, казне су наплаћене у износу од 16,3 милиона КМ или 19 одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 49,9 милиона марака, што је за 4,6 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године. Разлог мање наплате осталих прихода је мања наплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

Табеларни приказ остварења наплате јавних прихода за првих девет мјесеци 2019. године, те поређење са наплатом из истог периода 2018. године постављен је на интернет страници Пореске управе РС.

30.9.2019 Обавјештење о новој верзији програма ППО за пореске обвезнике

Обавјештавају се порески обвезници да је стављена у функцију нова верзија програма ППО за пореске обвезнике за електронско подношење Мјесечних пријава пореза по одбитку – Образац 1002

Нову верзију програма можете преузети на следећој адреси: ППО 2.3.5.3

19.9.2019 Директор Маричић за "Banjaluka.net": Коверте оставите за свадбе, а раднике плаћајте преко рачуна

Започета акција појачаних контрола пореских обвезника за које се сумња да дио плате радницима исплаћују у коверти или на руке, а не на њихове рачуне у банкама, наставак је активности Пореске управе РС на сузбијању сиве економије, и од ње очекујемо веома позитивне ефекте јер ће добрим дијелом спријечити пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и доприноса и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који послују легално, рекао је у интервјуу за „Бањалука.нет“ Горан Маричић, директор Пореске управе РС.О овој И другим темама о којима је директор Маричић говорио у интервјуу за “Бањалука.нет” више приочитајте на следећем линку.

16.9.2019 Истиче рок за уплату друге рате пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике пореза на непокретности да измире другу рату своје обавезе по пореском рачуну за 2019. годину, као и евентуално још увијек неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година.

Наиме, прописани рок за уплату друге рате до комплетног износа је најкасније до 30. септембра 2019. године. С тим у вези, наглашавамо да ће свим власницима непокретности у Републици Српској који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате. Такође, Пореска управа РС ће интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе.

Циљ Пореске управе РС није само кажњавање пореских обвезника и провођење поступака принудне наплате, те из тог разлога на вријеме, прије истека рока, подсјећамо пореске обвезнике пореза на непокретности да измире своје евентуалне обавезе.

Поред тога, Пореска управа Републике Српске позива и све оне који још увијек нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности.

Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
141
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2019 © Пореска управа Републике Српске