Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

14.8.2019
14.8.2019
13.8.2019
12.8.2019
7.8.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

14.8.2019 Директор Маричић дао интервју за РТРС: Важно редовно измиривати обавезе

Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, у интервјуу за Радио телевизију РС у емисији „Српска данас“, говорио је о започетој кампањи „Порез плаћај, Српску јачај“, чији је циљ подизање свјести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користима које из тога произилазе, како за појединца, тако и за друштво у цјелини. Такође, говорио је и о наставку раста наплате јавних прихода у РС у овој години, као и о новим електронским услугама које је у овој години увела Пореска управа РС. Више погледајте на следећем линку.

14.8.2019 Директор Маричић посјетио редакцију „ЕуроБлица“

Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, посјетио је данас редакцију дневног листа „ЕуроБлиц“ у Бањалуци и њиховог интернет портала „Srpskainfo.com“, и том приликом са новинарима и уредницима овог медија разговарао о актуелним темама, положају новинара и значају подршке медија у раду Пореске управе РС.

У разговору са Синишом Тркуљом, одговорним уредником „ЕуроБлица“, директор Маричић је размјенио мишљење о новим законским рјешењима која су донесена у циљу растерећења привреде и побољшања пословног амбијента. Такође, директор Маричић се интересовао и за функционисање редакције овог дневног листа, али и уопште о стању на медијском тржишту у РС.

На састанку је закључено како и једни и други имају задатак да поштујући професионалне стандарде доприносе развоју друштва у цјелини.

Иначе, ова посјета директора Маричића дневном листу  је наставак активности на јачању сарадње Пореске управе Републике Српске и медија, са циљем правовременог и објективног информисања пореских обвезника.

13.8.2019 ОБАВЈЕШТЕЊЕ: Закључивање уговора о ревизији

Законом о рачуноводству и ревизији Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 94/15) обавеза ревизије финансијских извјештаја поред субјеката од јавног интереса, прописана је и за велика правна лица. Критеријуми за разврставање: просјечан број запослених, укупан годишњи приход и просјечна вриједност пословне имовине утврђена на дан сачињавања финансијских извјештаја у пословној години, прописани су чланом 5. наведеног закона. Управа правног лица на дан сачињавања финансијских извјештаја самостално врши разврставање и тако добијене податке користи за наредну пословну годину. Обавјештење о разврставњу у одговарајућу категорију правна лица достављају Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге а.д. Бања Лука, уз годишње финансијске извјештаје, која је дужна да исто верификује и потврди величину правног лица.  Сви обвезници ревизије финансијских извјештаја су дужни да уговор о ревизији закључе најкасније до 30. септембра пословне године за коју се припремају финансијски извјештаји који су предмет ревизије. Закључивање уговора о ревизији након наведеног рока је у супротности са одредбом члана 39. став 3. Закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске и санкционисано је као прекршај према члану 64. наведеног закона. С тим у вези подсјећамо све обвезнике ревизије финансијских извјештаја да благовремено започну активности ради закључивања уговора о ревизији у законом прописаном року.

12.8.2019 Редовним плаћањем пореза јачамо РС

Пореска управа Републике Српске и ове године проводи промотивну кампању под називом „Порез плаћај, Српску јачај“, чији је циљ подизање свјести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користима које из тога произилазе, како за појединца, тако и за друштво у цјелини.

С тим у вези, Пореска управа РС разним промотивним активностима, прије свега путем медија, настоји приближити грађанима значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза, а све како би утицали на повећање пореског морала становништва. Циљ је да се грађани РС, од најмлађих до најстаријих, информишу о свим тим предностима и да коначно почну размишљати о томе које добробити за цијелу Републику Српску доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе.

Наиме, бројне државе у окружењу и цијелој Европи улажу доста напора да подигну порески морал становништва схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда становништва и јачање државе и друштва.

„Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке Републике Српске, односно да редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима њихово достојанство, унапређују наше здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста. Поред тога, средства прикупљена по основу наплате пореза усмјеравају се и у бројне инфраструктурне пројекте широм Републике Српске, попут обнове и изградње нових саобраћајница, мостова у локалним заједницама“, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

Дакле, потребно је утицати на свијест грађана да на тај начин јачамо Републику Српску у свим сегментима, а одбацити мишљење оних који сматрају да се средства прикупљена наплатом пореза троше само на плате и лагодан живот буџетских корисника. Исто тако, Пореска управа РС ће у наредном периоду наставити едукације младих, као кључни сегмент у промјени начина размишљања у овој области и то кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи РС.

Иначе, у пракси се показало да постојање закона не значи и да се он у цјелости и примјењује. Постоје контроле, као и санкције за непоштивање закона, а које уједно представљају и гарант за поштивање истих. Међутим, контроле постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе. Наиме, ако желимо да повећамо свијест грађана, те подстакнемо појединце да поштују прописе, првенствено морамо да укажемо да поштивање прописа свим грађанима доноси више користи, него што би им донијело да исте не поштују.

„Из тог разлога, напомињемо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана, јер се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице“, рекао је Маричић.

Подсјећања ради, Пореска управа Републике Српске је у првих седам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,470 милијарди марака, што је за 52,7 милиона КМ или четири одсто више у односу на исти период прошле године, што представља наставак позитивног тренда у наплати јавних прихода, а за шта заслуге свакако једним дијелом иду и промотивним медијским кампањама.

7.8.2019 Резултати јавне конкуренције

Пореска управа објављује Резултате јавне конкуренције за пријем намјештеника по конкурсу објављеном 26.06.2019. године. Интервју обављен 02.08.2019. године.

Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
138
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2019 © Пореска управа Републике Српске