Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

22.4.2019
18.4.2019
17.4.2019
8.4.2019
4.4.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

22.4.2019 Због неиздавања рачуна запечаћено 150 радњи

Инспектори Пореске управе Републике Српске су од почетка године извршили укупно 1.000 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 428 прекршајних налога на укупан износ казне од 264.500 марака.

Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 150 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у том периоду привремено затворено на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 38 објеката. Када је у питању број привремено затворених објеката по осталим подручним центрима Пореске управе РС, ови подаци показују да је на територији ПЦ Источно Сарајево привремено затворено 16 објеката, на подручју ПЦ Добој 24, затим на подручју ПЦ Бијељина 24, ПЦ Приједор 21, ПЦ Зворник 14, а на територији ПЦ Требиње је у посматраном периоду привремено затворено 13 објеката на период од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Инспектори Пореске управе РС ће контроле евидентирања промета преко фискалних каса континуирано наставити током цијеле ове године, у оквиру усвојих редовних активности.

Као једну од значајних активности на сузбијању сиве економије, Пореска управа РС сваке године проводи промотивну медијску кампању „Корак предузми, рачун узми“ чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. У оквиру тих активности наглашавамо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање.... Борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

Наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

18.4.2019 Заједничка акција Пореске управе и Инспектората РС: Рад на црно под лупом инспектора

У циљу сузбијања сиве економије и нелојалне конкуренције, те увођења у законске оквире субјеката који раде нерегистровани, Инспекторат Републике Српске и Пореска управа Републике Српске интензивирали су заједнички координисане инспекцијске контроле.

Формирано је неколико инспекцијских тимова, који ће вршити надзор на подручју цијеле Републике Српске, са акцентом на регистрацију субјеката, легалност робе у промету, издавање фискалних рачуна и пријаву радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса.

У протеклих десет дана у оквиру наведене акције извршене су 72 заједничке контроле, од чега су у 36 случајева утврђене неправилности. Акценат у контролама стављен је на физичка лица која су оглашавала и  обављала различите услужне дјелатности, као што су производња и продаја бетонске галантерије, намјештаја, одржавање и поправка моторних возила, тапетарске и аутолимарске услуге и слично.

Републичка тржишна инспекција је у дијелу својих надлежности у 25 случајева утврдила да контролисана лица нису била регистрован за обављање послова које су вршили, те су инспектори издали 25 Рјешења о забрани обављања дјелатности. За 19 лица која су поднијела захтјев за регистрацију, мјера забране трајаће до отклањања противправног стања које је проузроковало забрану, то јест до прибављања рјешења надлежног органа којим се одобрава обављање  дјелатности. За шест лица која не желе да се региструју изречена је мјера забране и новчане казне. У једном случају код регистрованог субјекта затечен је вишак робе у односу на стање евидентирано у пословним књигама, те је истом издат прекршајни налог.

Инспектори Пореске управе Републике Српске у дијелу контроле евидентирања промета преко фискалних каса и пријаве радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, изрекли су шест мјера привремене забране обављања дјелатности на период од 15 дана, због неиздавања фискалних рачуна и пет затечених непријављених радника, те изрекли новчане казне.

Циљ контролних органа није кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, односно увођење њиховог пословања у законске оквире. Апелујемо на физичка лица која пружају овакве врсте услуга да не чекају долазак инспектора, већ да самостално покрену процедуру регистрације. Инспектори ће предузимати све законом предвиђене мјере како би сузбили нерегистровано обављање дјелатности, које представља нелојалну конкуренцију субјектима који легално раде и измирују обавезе према радницима и држави.

17.4.2019 Јавни конкурс за пријем приправника

На основу члана 31. и 62. Закона о државним службеницима („Сл.гласника РС“, број 118/08, 117/11,37/12 и 57/16) Пореска управа Републике Српске објављује јавни конкурс за пријем приправника.

Образац Пријаве на јавни конкурс можете преузети овдје.

8.4.2019 Одлука о измјенама одлуке о висини накнаде за финансирање система противградне заштите у Републици Српској

У „Службеном гласнику Републике Српске“, број 26/19 објављена је Одлука о измјенама одлуке о висини накнаде за финансирање система противградне заштите у Републици Српској. Одлука ступана снагу 05.04.2019. године.

4.4.2019 Незаконито зарадили милион марака на продаји трактора

Пореска управа Републике Српске поднијела је извјештај Окружном тужилаштву Бањалука против одговорних лица у предузећу „Agrocom VD“ д.о.о. Србац, због сумње да су утајом пореза и доприноса оштетила буџет Републике Српске за 101.910 КМ.
Извјештај је поднесен против С. Д. и Н. В. из Српца, директора и сувласника предузећа „Agrocom VD“ д.о.о. Србац, који су осумњичени да су као одговорна лица у том предузећу избјегли евидентирати остварени приход у износу од 1.019.104 КМ у периоду од 2012. до 2017. године, чиме су починили кривично дјело "Утаја пореза и доприноса", у износу до најмање 101.910 марака.
Наиме, ова лица су осумњичена да су обављајући регистровану дјелатност, избјегли плаћање пореза прописаних законодавством Републике Српске, дајући лажне податке у пореској пријави и годишњим финансијским извјештајима о свом стеченом опорезивом приходу и то тако што у пословним књигама нису евидентирала стварно остварени приход од продаје трактора на домаћем тржишту, већ су приказала само дјелимичан остварени приход, а разлику су задржали за себе. С. Д. И Н. В. су осумњичени да су продавали тракторе по цијенама вишим него што су евидентирали у пословним књигама и фактурама издатим купцима, а укупна разлика за период контроле од 01.11.2011. до 01.05.2017. године је 1.019.104 КМ. На тај износ нису обрачунате и плаћене пореске обавезе у износу од 101.910 КМ, за колико је и оштећен буџет РС.
Приликом рада на овом предмету инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе РС узели су више од 200 изјава од купаца трактора, а рад на овом предмету инспектори ће наставити и у наредном периоду. 
Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
129
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске