Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

19.9.2019
16.9.2019
12.9.2019
11.9.2019
5.9.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

19.9.2019 Директор Маричић за "Banjaluka.net": Коверте оставите за свадбе, а раднике плаћајте преко рачуна

Започета акција појачаних контрола пореских обвезника за које се сумња да дио плате радницима исплаћују у коверти или на руке, а не на њихове рачуне у банкама, наставак је активности Пореске управе РС на сузбијању сиве економије, и од ње очекујемо веома позитивне ефекте јер ће добрим дијелом спријечити пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и доприноса и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који послују легално, рекао је у интервјуу за „Бањалука.нет“ Горан Маричић, директор Пореске управе РС.О овој И другим темама о којима је директор Маричић говорио у интервјуу за “Бањалука.нет” више приочитајте на следећем линку.

16.9.2019 Истиче рок за уплату друге рате пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике пореза на непокретности да измире другу рату своје обавезе по пореском рачуну за 2019. годину, као и евентуално још увијек неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година.

Наиме, прописани рок за уплату друге рате до комплетног износа је најкасније до 30. септембра 2019. године. С тим у вези, наглашавамо да ће свим власницима непокретности у Републици Српској који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате. Такође, Пореска управа РС ће интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе.

Циљ Пореске управе РС није само кажњавање пореских обвезника и провођење поступака принудне наплате, те из тог разлога на вријеме, прије истека рока, подсјећамо пореске обвезнике пореза на непокретности да измире своје евентуалне обавезе.

Поред тога, Пореска управа Републике Српске позива и све оне који још увијек нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности.

12.9.2019 Оштетила буџет РС за више од пола милиона КМ

Пореска управа Републике Српске поднијела је извјештај Окружном тужилаштву Бањалука против одговорног лица у Комуналном предузећу „Цврцка“ из Кнежева, због сумње да је чињењем кривичног дјела оштетила буџет Републике Српске за 513.965 КМ. Извјештај је поднесен против Д. К. из Кнежева, вршиоца дужности директора Комуналног предузећа „Цврцка“ из Кнежева, због сумње да је као одговорно лице у том предузећу у периоду од 03.09.2014. до 30.06.2019 године, за вријеме док је жиро рачун предузећа био блокиран рјешењима Пореске управе РС, већину потраживања наплаћивала у готовини на благајни предузећа а један мањи дио потраживања преко жиро рачуна синдикалне организације. Преко благајне предузећа, порески обвезник је своја потраживања за продату воду и друге услуге наплаћивао ангажујући „инкасанта“, избјегавајући на тај начин наплату преко жиро рачуна предузећа. Дио својих потраживања које је овај порески обвезник наплаћивао преко жиро рачуна синдикалне организације предузећа чинио је тако што је одређеним купцима издавао фактуре за продату воду и за извршене остале услуге са инструкцијом за плаћање преко жиро рачуна синдикалне организације, а не жиро рачуна Комуналног предузећа „Цврцка“ који су били у блокади, јер би та уплата због покренутог поступка принудне наплате била повучена на рачун јавних прихода РС. Потом је та средства прикупљена наплатом преко благајне и жиро рачуна синдикалне организације користила за исплате нето плата радницима преко благајне и плаћање обавеза према добављачима, а не за плаћање пореске обавезе због које су жиро рачуни комуналног предузећа били у блокади, те је на тај начин починила кривично дјело „Неправилно издвајање средстава правног лица“, због чега је буџет Републике Српске оштећен за 513.965 КМ.

11.9.2019 ПУ РС на панелу у Бањалуци: Дигитализација унаприједила наш рад

Миодраг Марковић, помоћник директора Пореске управе Републике Српске у Сектору за централну обраду пореских докумената, учествовао је данас у Бањалуци на панелу „Изазови дигиталног доба – трансформацијом до успјеха“, у оквиру Прве међународне бизнис конференције „Жена-лидерка у дигиталном добу“, у организацији Министарства привреде и предузетништва РС и Клуба пословних жена РС.

Поред Марковића, учесници панела су били и Стелиана Недера, резидентна представница UNDP-a, Денис Туркановић, начелник Одјељења за развој електронске управе у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Елен Калиновски, програм менаџер GIZ-а, затим Јелена Ћетковић, директорица АПИФ-а, Татјана Вучић, извршна директорица „БитАлијанса БиХ“ и Весна Одобаша, директорица компаније „Scarabei“ Загреб.

Они су, у оквиру овог панела, говорили о томе колико је процес дигитализације важан за пословање у данашњем времену, али и о начинима за што бржу и ефикаснију трансформацију у сферу дигитализације.

Марковић је рекао да Пореска управа Републике Српске улаже велике напоре како би ухватила корак са савременим друштвима и како би што успјешније одговорила на изазове које носи савремено дигитално доба. Када је у питању дигитализација, он је рекао да је ова институција до сада урадила велики дио посла, што је свакако унаприједило рад Пореске управе РС. Како је рекао, до сада је омогућено електронско подношење више од половине пореских пријава, успостављена је „Електронска архива“, у фази је имплементације „Електронског сандучета“, омогућено је електронско преузимање рачуна за порез на непокретности, те пуштена у функцију „Андроид мобилна ePURS апликација“ помоћу које порески обвезници који се региструју за ту услугу могу на врло једноставан начин приступити својим пореским евиденцијама. Такође, додао је и  да је имплементацијом Интегрисаног информационог система аутоматизована наплата јавних прихода, али и процес слања опомена за подношење пореских пријава и опомена за плаћање пореских обавеза.

5.9.2019 Директор Маричић дао интервју за “N1 TV ”: Вишегодишњи тренд раста наплате јавних прихода у РС

Горан Маричић, директор Пореске управе РС у интервјуу за “N1 TV”, причао је о наплати јавних прихода у РС, стању дуга и могућностима за његову наплату, као и о најављеној акцији појачаних контрола пореских обвезника за које се сумња да дио плата исплаћују радницима у коверти. Више погледајте на следећем линку.

Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
140
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2019 © Пореска управа Републике Српске