Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

18.2.2019
18.2.2019
15.2.2019
8.2.2019
7.2.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

18.2.2019 Упутство за плаћање и подношење пореске пријаве за порез на употребу, држање и ношење добара

У „Службеном гласнику Републике Српске“, број 11/19 објављенo је Упутство за плаћање и подношење пореске пријаве за порез на употребу, држање и ношење добара. Упутство ступа на снагу 20. фебруара 2019. године.

18.2.2019 Упутствo за подношење и попуњавање Пореске пријаве за остале накнаде (ПП-ОН)

У „Службеном гласнику Републике Српске“, број 12/19 објављенo је Упутствo за подношење и попуњавање Пореске пријаве за остале накнаде (ПП-ОН). Упутство ступа на снагу 23. фебруара 2019. године.

15.2.2019 Правилник о облику и садржају пријаве о броју корисника услуга смјештаја и износу наплаћене боравишне таксе

У „Службеном гласнику Републике Српске“, број 11/19 објављен је Правилник о облику и садржају пријаве о броју корисника услуга смјештаја и износу наплаћене боравишне таксе. Правилник ступа на снагу 20. фебруара 2019. године.

8.2.2019 Порески календар на увиду пореским обвезницима

Пореска управа Републике Српске објавила је на својој званичној интернет страници „Порески календар за 2019. годину“, у којем сва правна лица, предузетници и физичка лица-грађани могу видјети рокове за подношење пореских пријава, али и плаћање пореских обавеза.

Наиме, Пореска управа РС почетком сваке године објављује „Порески календар“ са циљем да се пореским обвезницима помогне у правовременом извршавању њихових пореских обавеза, како би избјегли евентуалне санкције због пропуштања рокова, јер кажњавање свакако није циљ Пореске управе РС, већ да буде партнер и институција која стоји на располагању пореским обвезницима.

Тако правна, физичка лица и предузетници на почетној страни интернет странице Пореске управе РС www.poreskaupravars.org, у рубрици „Порески календар“, између осталог могу погледати када истичу рокови за подношење годишњих и мјесечних пореских пријава, пријава за таксе и накнаде, као и за плаћање пријављених обавеза. Такође, у оквиру „Пореског календара“ пореским обвезницима је у посебној колони назначена и врста прихода који се уплаћује, али и да ли се средства уплаћују на рачун јавних прихода Републике Српске или општине/града, те образац на којем се пријава подноси.

Пореска управа РС овом приликом још једном позива пореске обвезнике у РС да поштују рокове дефинисане у „Пореском календару за 2019. годину“, те да на вријеме подносе пореске пријаве, али и да у задатим роковима плате законски прописане пореске обавезе.

7.2.2019 Наставак подршке Шведске пореским управама у БиХ

Пројекат „Јачање капацитета пореских администрација у БиХ“ који проводи Шведска пореска управа уз подршку Амбасаде Шведске у БиХ, а у којем учествује и Пореска управа Републике Српске, могао би бити продужен и након 2020. године, те проширен и на друге области значајне за унапређење рада пореских управа у БиХ, са коначним циљем њихове трансформације у модерне, поуздане и услужне пореске управе.

Истакнуто је то након састанака у Бањалуци које су представници Пореске управе Шведске и Амбасаде Шведске у БиХ одржали са Зором Видовић, министарком финансија Републике Српске и њеним сарадницима, а потом и са представницима Пореске управе Републике Српске.

Саговорници су на овим састанцима размијенили информације о томе како тече имплементација овог значајног пројекта на којем раде чланови из све четири пореске администрације у БиХ, заједно са експертима из Пореске управе Шведске, а који је финансиран од стране Амбасаде Шведске у БиХ. Поред тога, на састанку је било ријечи и о продужетку трајања овог пројекта, али и о увођењу нових области у пројекат у будућем периоду, а у којима би представници пореских управа у БиХ могли даље унаприједити своја знања и преузети најбоља искуства од колега из Шведске пореске администрације. Министарка Видовић је рекла да очекује да ће реализација овог пројекта у наредном периоду бити још ефикаснија и изразила значај преузимања најбољих пракси од колега из Шведске за све четири пореске администрације у БиХ.

Иначе, планирано је да овај пројекат траје три и по године, односно до децембра 2020. године, а његова укупна вриједност износи 26.500.000 шведских круна (5,4 милиона КМ) и финансира га Шведска агенција за међународни развој – SIDA. У току 2015. године стручњаци из Пореске управе Шведске су са запосленим у све четири пореске администрације у БиХ идентификовали кључне области које су заједничке за све администрације у којима се жели остварити напредак. Тада су идентификоване три приоритетне области на којима ће радити посебно специјализовани тимови из Пореске управе Шведске и пореских администрација у БиХ и то у областима:

  • Промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама
  • Услуге пореским обвезницима
  • Управљање ризиком пореске дисциплине

У области промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама посебно се жели постићи напредак у правцу изградње повјерења на релацији пореска администрација – порески обвезник, као и промјена понашања пореских службеника и јачање интерне комуникације. Када су у питању услуге пореским обвезницима, основни циљ ове области у оквиру пројекта је побољшање комуникације са пореским обвезницима путем развоја стратегије услуга и то попут побољшања функције „Call centra“, увођења могућности предиспуњавања пореских пријава, односно такозваног Pre-filling-а и слично. У трећој приоритетној области, која се тиче анализе ризика, жели се постићи напредак у моделима управљања ризицима како би се правилно селектовали обвезници који не извршавају своје пореске обавезе на вријеме, односно у законски прописаним роковима.

Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
124
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске