Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

13.6.2019
7.6.2019
6.6.2019
5.6.2019
4.6.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

13.6.2019 Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике пореза на непокретности да измире прву рату своје обавезе по пореском рачуну за 2019. годину, као и евентуално још увијек неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година.

Наиме, прописани рок за уплату прве рате је најкасније до 30. јуна 2019. године. С тим у вези, наглашавамо да ће свим власницима непокретности у Републици Српској који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате.

Поред тога, Пореска управа Републике Српске позива и све оне који још увијек нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности.

Наглашавамо да ће Пореска управа Републике Српске одмах по истеку законски прописаног рока за плаћање ове обавезе интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе.

Према расположивим подацима, Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године по основу пореза на непокретности прикупила 8,9 милиона КМ, што је за три процента мање у односу на упоредни период.

7.6.2019 Кликом на телефону до пореских евиденција

Пореска управа Републике Српске пустила је у рад нову услугу „Андроид мобилну еПУРС апликацију“ и на тај начин омогућила пореским обвезницима да путем својих андроид мобилних уређаја на врло једноставан и брз начин приступе својим пореским евиденцијама.

Ова нова електронска услуга уведена је са циљем даље модернизације пословања Пореске управе РС и унапређења услуга пореским обвезницима. Расположиви подаци показују да су мобилни уређаји у РС преузели примат од рачунара због ефикасности кориштења електронских сервиса. Обзиром на то и очекивања корисника мобилних уређаја су таква да од свих давалаца услуга очекују да своје пословање преусмјере на мобилне апликације, што је Пореска управа РС у овом конкретном случају и учинила.

Наиме, овом новом услугом која је пуштена у функцију, Пореска управа РС је омогућила свим пореским обвезницима који су регистровани у систему Електронске услуге да могу имати благовремени увид у своје пореске евиденције. Тако они кориштењем ове мобилне апликације могу да прегледају своје пореске евиденције и добију потребне инструкције и то: како и када да изврше своје обавезе и уплате, затим да имају јасан увид у историју својих запослења, али и да једноставно дођу до информације о својим пријављеним платама. Поред тога, ова нова мобилна апликација је омогућила и да корисник може да прегледа своје рачуне за порез на непокретности и има могућност да рачуне преузима електронским путем; затим има могућност да прегледа податке о пријавама својих радника у систему регистрације, контроле и наплате доприноса, али и да провјере да ли је фискална каса послала податке у Пореску управу, ако је ријеч о предузетнику или правном лицу. Такође, корисницима ове апликације доступне су и потребне инструкције за пријављивање и плаћање обавеза.

Кориштење и преузимање ове Андроид апликације Пореске управе РС је у потпуности бесплатно, а апликација се може преузети са званичне Google продавнице на адреси: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.poreskaupravars.eusluge, и то уписом назива апликације: epurs. Такође, апликација се може преузети и скенирањем бар код ознаке (на дну овог саопштења). Предуслов за кориштење ове апликације је регистрација на систем Електронских услуга која се обавља на шалтеру Пореске управе РС, подношењем захтјева који се налази на следећем линку: https://eusluge.poreskaupravars.org/#/guide

6.6.2019 Kратак прекида телефоније у Сједишту Пореске управе
Због радова на систему телефоније доћи ће до кратког прекида телефоније у Сједишту Пореске управе, у периоду од 14:30 до 15:00 сати.
5.6.2019 Јавни конкурс за пријем приправника

На основу члана 31. и 62. Закона о државним службеницима („Сл.гласника РС“, број 118/08, 117/11,37/12 и 57/16) Пореска управа Републике Српске објављује јавни конкурс за пријем приправника.

Образац Пријаве на јавни конкурс можете преузети овдје.

4.6.2019 Наплата прихода у РС већ премашила милијарду КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,037 милијарди марака, што је за 25,4 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године.

Када су у питању директни порези, у периоду јануар-мај ове године наплаћени су у износу од 236,2 милиона марака, што је за три процента мање него у истом периоду прошле године. Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 82,3 милиона КМ, што је за 21,1 милион марака мање у односу на исти период прошле године. Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада РС у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у РС. Порез на добит је у првих пет мјесеци ове године наплаћен у износу од 138,6 милиона КМ, што је за 13,6 милиона марака или 11 одсто више него у истом периоду претходне године. Што се тиче наплате пореза на непокретности, она је износила 8,9 милиона КМ, што је за три процента мање него у упоредном периоду, док је наплата пореза на употребу држање и ношење добара већа за девет процената.

Наплата доприноса је у првих пет мјесеци ове године наставила значајан раст, те је наплаћено 634,7 милиона КМ, што је за 45,2 милиона КМ или осам одсто више него у истом периоду прошле године. Тако је за Фонд ПИО наплаћено 359 милиона марака или 24,3 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 228,4 милиона марака што је више за 17,7 милиона марака у односу на упоредни период. Поред тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите која је износила 30,3 милиона КМ или седам одсто више, док су приходи по основу доприноса за Завод за запошљавање наплаћени у износу од 14,9 милиона КМ или осам процената више.

Код осталих јавних прихода, у периоду јануар-мај ове године остварена је наплата од 164,6 милиона КМ, што је за један проценат мање него у истом периоду 2018. године. Тако су таксе и накнаде наплаћене у износу од 102,1 милион марака или 7,3 милиона марака више. По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 13,6 милиона марака или 25 процената више, казне су наплаћене у износу од 8,2 милиона КМ или шест одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 21,8 милиона марака, што је за 8,9 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године. Разлог мање наплате осталих прихода је у чињеници да је Акцијски фонд РС до сада уплатио нешто мањи износ по основу дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

Табеларни приказ остварења наплате јавних прихода за првих пет мјесеци 2019. године, те поређење са наплатом из истог периода 2018. године постављен је на интернет страници Пореске управе РС

Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
132
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске