Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

13.8.2018
9.8.2018
8.8.2018
8.8.2018
7.8.2018
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

13.8.2018 Директорица ПУ РС Зора Видовић за АТВ: Расте наплата јавних прихода

Директорица Пореске управе Репоублике Српске Зора Видовић гостовала у Централним вијестима АТВ-а, о расту наплате јавних прихода, резултатима контрола, побољшању услуга пореским обвезницима, али и о плановима за наредни период.


Од почетка године до јуче је наплаћено 1,5 милијарди КМ јавних прихода, што је за око 7,4 милиона више него за исти период прошле године и рачунамо да ћемо тај тренд задржати до крај године, што значи да ће наплата бити већа за шест до седам одсто у односу на прошлу годину," рекла је Зора Видовић, директор Пореске управе Републике Српске.

Гостујући у "Централним вијестима" АТВ-а она је појаснила да на такве резултате наплате јавних прихода утиче неколико фактора.

"Прије свега привредна активност је нешто живља. Затим, у ПУ смо унаприједили рад у смислу увођења информационих технологија, тако да нам је наплата потпуно аутоматизована што је у великој мјери повећало пореску дисциплину, јер сви порески обвезници сада знају да ће сваког мјесеца добити опомену и рјешење о принудној наплати, ако нису платили обавезе," каже Видовићева.

Према њеним ријечима, ПУ годишње поднесе око 30 пријава због утаје пореза, а у првој половини текуђе године поднијели су 15 кривичних пријава.

Осврћући се на издавање фискалних рачуна и санкционисање директорица ПУ наглашава да континуирано раде контроле, с циљем да подстичу обвезнике да издају рачуне.

"У јавности се ствара погрешна слика, напримјер кажу: "Затворили су угоститељски објекат због неиздавања рачуна за једну кафу". То је привидно. Порески обвезник сваког дана има обавезу да на сервер пореске управе пренесе свој приход. Значи ми сваки дан имамо то на екрану. Како бирамо коме ћемо ићи у конторлу? Прегледамо на екрану ко има мали приход, или нема никакав, и идемо код њега. Значи у том моменту, кад то затворимо објекат, та једна кафа то је само још један доказ да се фискални рачуни не издају мјесецима или данима уназад," појашњава Видовићева.

Она додаје да је порез на добит у Републици Српској 10 одсто, најмањи у Европи, и да ко год размисли нема никакву рачуницу да не издаје фискални рачун и ризикује затварање објекта.

Према њеним ријечима доспјели дуг према ПУ је око милијарду и сто милиона КМ, али то не би био проблем да се он може наплатити.

"Од тог дуга имамо 320 милиона у стечају и ликвидацијама, које се воде и које теку. ПУ у принципу, у стечајевима, наплати око 10 одсто дуга. Имамо и од 450 до 500 милиона обавезе које су настале у периоду од 1999. до 2004. године. У то вријеме је било јако пуно фиктивних фирми, оне су отваране, затваране, није се у том моменту наплатило, касније те фирме не постоје, немају имовину и то није могуће наплатити. Наравно имамо и солидан дио дуга здравствених установа," рекла је Видовићева.

Она додаје да је повећана и наплата пореза на непокретности.

"Сви приходи које наплаћујемо расту. У прошлој години смо остварили 10 одсто повећање наплате пореза на непокретности, а у овој чак 24 одсто и до данас смо наплатили 17 милиона КМ," каже Видовићева.

Видео интервјуа можете погледати овде.

9.8.2018 Неиздавање рачуна у јулу запечатило 43 радње

 

Инспектори Пореске управе Републике Српске су у јулу ове године извршили 255 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и у 110 случајева утврдили неправилности, те  издали 118 прекршајних налога на укупан износ казне од 69.500 марака.


Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 43 пореска обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у јулу привремено затворено на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 15 објеката. Контроле евидентирања промета преко фискалних каса у претходном мјесецу су провођене радним данима и викендом, и то у три смјене, те ће са таквом праксом бити континуирано настављено и у наредним мјесецима.


Подсјећамо да је Пореска управа РС у априлу ове године на већем броју електронских и штампаних медија у РС провела промотивну кампању „Корак предузми, рачун узми“ чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. Дакле, тада је поред превентивног дјеловања кроз промотивне видео спотове, радио џинглове, едукативне текстове и поруке у штампаним и електронским медијима у оквиру ове кампање био и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, а који су контролисали пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе, са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.


С тим у вези, наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.


Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.


8.8.2018 Конкурс за попуну упражњених радних мјеста
8.8.2018 „Инфо дани“ о новим пореским прописима


Привредна комора Републике Српске, у сарадњи са Министарством финансија, Министарством рада и борачкко инвалидске заштите и Пореском управом Републике Српске започела је организацију „Инфо дана“, односно семинара за пореске обвезнике на тему измјена законодавног оквира у области рада, пореза на доходак, те дефиниције и обрачуна плате.


 


Тако је у уторак, 7. августа у просторијама Привредне коморе Републике Српске у Бањалуци, одржан први у низу од неколико тих семинара, који је окупио велики број заинтересованих пореских обвезника, којих је занимало како ове новине примјенити у пракси.


 


Овај важан семинар одржан је данас у сали Подручне привредне коморе у Бијељини, док је за сутра планиран у Требињу. Такође, у петак 10. августа биоће одржан у Источном Саеајеву, затим 14. августа поново у Бањалуци због великог интереса привредника, док ће „Инфо дан“ на ову тему бити одржан и 15. августа у Приједору. Сви ови семинари, у наведеним градовима почињу у 10 часова.


 


Подсјећамо да је Народна скупштина Републике Српске почетком прошлог мјесеца усвојила сет закона чије измјене и допуне резултују повећањем плата свих запослених у Републици Српској.7.8.2018 Резултати конкурсне процедуре по Интерном огласу објављеном 27.06.2018. године
Резултати конкурсне процедуре по Интерном огласу објављеном 27.06.2018. године
на огласној табли ПуРС (интервју са кандидатима објављен 07.08.2018. године)
Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
115
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске