Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

12.3.2018
6.3.2018
6.3.2018
2.3.2018
23.2.2018
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

12.6.2017 (Не)издавање фискалних рачуна под лупом инспектора

Пореска управа Републике Српске покренула је кампању „Корак предузми, рачун узми“ која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС.
Поред превентивног дјеловања, у оквиру ове једномјесечне кампање биће и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, који ће контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе. Наиме, у посљедње вријеме је уочен пад дисциплине пореских обвезника код издавања фискалних рачуна, док с друге стране и грађани недовољно користе законску могућност да за купљену робу и извршене услуге узимају фискални рачун и на тај начин дају свој допринос на сузбијању сиве економије.
Из тог разлога, Пореска управа РС ће у наредном периоду предузети све мјере из своје надлежности, да прво превентивним мјерама, а затим и интензивним контролама на терену побољша дисциплину пореских обвезника када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.
Наглашавамо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање.... Борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.
Само у прошлој години, инспектори Пореске управе РС су извршили 4.311 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те издали 1.739 прекршајних налога на износ казне од 1.176.375 КМ, а код 544 пореска обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана.
Пореска управа РС овим путем позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС. Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске