Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

8.6.2018
4.6.2018
30.5.2018
21.5.2018
21.5.2018
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

4.7.2017 Неиздавање рачуна затворило 92 радње у Републици Српској

Инспектори Пореске управе Републике Српске су, у оквиру раније најављене акције појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, у периоду од 20. јуна до 02. јула ове године извршили укупно 420 контрола и у 232 случаја утврдили неправилности, што чини више од половине контролисаних пореских обвезника.
Током тих контрола, инспектори су издали 244 прекршајна налога, на укупан износ казне од 155.100 марака. Истовремено, инспектори Пореске управе РС су за 92 пореска обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна, док је приликом контрола откривено и шест непријављених радника.
Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна привремено затворено на подручју које покрива Подручни центар Пореске управе РС у Источном Сарајеву, док их је најмање привремено затворено на подручју које покрива Подручни центар Зворник.
Наиме, управо ови подаци указују на чињеницу да је с правом покренута ова кампања, јер је у претходном периоду било очигледно да је дошло до пада дисциплине пореских обвезника, што управо потврђује податак да је у више  од половине контролисаних објеката уочена неправилност. Међутим, како превентивна медијска кампања одмиче и како се повећава број свакодневних контрола инспектора на терену уочава се све мање неправилности што би могло да значи да све ове активности утичу на подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, али и пореских обвезника у поштовању законских прописа из ове области.
Подсјећамо да Пореска управа РС ове појачане контроле врши у оквиру раније најављене кампање „Корак предузми, рачун узми“ која се спроводи на већем броју електронских и штампаних медија у РС и чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. Такође, на тај начин су и најављене интензивније контроле инспектора на терену, све са циљем превентивног дјеловања на грађане и пореске обвезнике.
Дакле, тада смо и најавили да ће поред превентивног дјеловања, у оквиру ове кампање бити и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, а који ће и у наредном периоду наставити контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе, са циљем увођења реда у овој области.
Пореска управа РС и овим путем позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС. 


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске