Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

4.7.2018
28.6.2018
27.6.2018
25.6.2018
8.6.2018
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

26.7.2017 Угоститељи на купалиштима „под лупом“ инспектора

Инспектори Пореске управе Републике Српске ће, у оквиру раније најављене акције појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, у наредним данима интензивирати те контроле превасходно у објектима који пружају угоститељске услуге на базенима и другим купалиштима широм РС.

Наиме, анализа података који се са фискалних каса наведене групе пореских обвезника прикупљају на серверу Пореске управе РС указује на то да одређен број тих пореских обвезника не пријављује тачан промет, посебно ако се има у виду да је љетна сезона у пуном јеку и да та мјеста посјећује велики број грађана. Такође, постоји и сумња да неки од тих пореских обвезника не издају фискалне рачуне након сваке извршене продаје или пружене услуге. Из тог разлога, инспектори Пореске управе РС ће у наредним данима, након овог превентивног упозорења, код тих пореских обвезника кренути у интензивне контроле извршавања ове законске обавезе, са циљем увођења реда у овој области.

Подсјећамо да Пореска управа РС ове појачане контроле врши у оквиру раније најављене кампање „Корак предузми, рачун узми“ која се спроводи на већем броју електронских и штампаних медија у РС и чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС.

Наглашавамо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање.... Борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

Пореска управа РС и овим путем позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да траже фискални рачун, те да све случајеве у којима на тражење не добију фискални рачун и даље пријављују путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске