Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

4.1.2019
28.12.2018
28.12.2018
26.12.2018
25.12.2018
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

10.5.2018 Неиздавање рачуна затворило 68 објеката

Инспектори Пореске управе Републике Српске су, у оквиру раније најављене акције појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, у априлу извршили укупно 416 контрола и у 176 случајева утврдили неправилности.

Током тих појачаних контрола, инспектори су издали 186 прекршајних налога, на укупан износ казне од 150.050 марака. Истовремено, инспектори Пореске управе РС су за 68 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Поред тога, инспектори су у оквиру ових контрола открили и три непријављена радника.

Подсјећамо да је Пореска управа РС ове појачане контроле вршила у оквиру раније најављене кампање „Корак предузми, рачун узми“ која је спроведена на већем броју електронских и штампаних медија у РС и чији је циљ био подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. Дакле, тада смо и најавили да ће поред превентивног дјеловања, у оквиру ове кампање бити и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, а који ће и у наредном периоду у оквиру својих редовних и свакодневних активности наставити контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе. Иначе, како је у априлу ова кампања одмицала из дана у дан, било је примјетно побољшање дисциплине пореских обвезника, односно наилазило се на све мање неправилности када је у питању издавање фискалних рачуна приликом куповине или извршене услуге, што показује да је ова кампања испунила један од својих циљева.

Наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске