Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

18.2.2019
18.2.2019
15.2.2019
8.2.2019
7.2.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

9.8.2018 Неиздавање рачуна у јулу запечатило 43 радње

 

Инспектори Пореске управе Републике Српске су у јулу ове године извршили 255 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и у 110 случајева утврдили неправилности, те  издали 118 прекршајних налога на укупан износ казне од 69.500 марака.


Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 43 пореска обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у јулу привремено затворено на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 15 објеката. Контроле евидентирања промета преко фискалних каса у претходном мјесецу су провођене радним данима и викендом, и то у три смјене, те ће са таквом праксом бити континуирано настављено и у наредним мјесецима.


Подсјећамо да је Пореска управа РС у априлу ове године на већем броју електронских и штампаних медија у РС провела промотивну кампању „Корак предузми, рачун узми“ чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. Дакле, тада је поред превентивног дјеловања кроз промотивне видео спотове, радио џинглове, едукативне текстове и поруке у штампаним и електронским медијима у оквиру ове кампање био и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, а који су контролисали пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе, са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.


С тим у вези, наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.


Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске