Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

22.8.2019
19.8.2019
14.8.2019
14.8.2019
13.8.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

13.11.2018 Трансформација пореских управа уз подршку Шведске

Амбасада Шведске у Босни и Херцеговини кроз пројекат „Јачање капацитета пореских администрација у БиХ“, у којем учествује и Пореска управа Републике Српске, ће и у будућем периоду наставити да помаже пореским управама у БиХ да унаприједе свој рад, са циљем трансформације у модерне, поуздане и услужне пореске управе.

Истакнуто је то на састанку директорице Пореске управе Републике Српске Зоре Видовић са амбасадором Шведске у БиХ Андерсом Хагелбергом и његовим сарадницима, који је уприличен данас у Кабинету директорице Пореске управе РС у Бањалуци.

Саговорници су на овом састанку размијенили информације о томе како тече имплементација пројекта „Јачање капацитета пореских администрација у БиХ“ на којем раде чланови из све четири пореске администрације у БиХ, заједно са експертима из Пореске управе Шведске, а који је финансиран од стране Амбасаде Шведске у БиХ. Поред тога, на састанку је било ријечи и о томе које су могућности и изазови за трансформацију и унапређење капацитета Пореске управе РС, али и о могућностима имплементације нових идеја кроз овај пројекат, уз увођење нових области у пројекат у будућем периоду.

Директорица Видовић је нагласила да је охрабрена досадашњом реализацијом пројекта и изразила очекивање да ће се он у наредном периоду још ефикасније реализовати, са циљем преузимања најбољих пракси од колега из Пореске управе Шведске. Додала је да се ради о веома значајном пројекту, у оквиру којег ће Пореска управа Републике Српске усвојити позитивна искуства од колега из Шведске и на основу тих искустава унаприједити свој рад.

Иначе, овај пројекат ће трајати три и по године, односно до 31. децембра 2020. године, а његова укупна вриједност износи 26.500.000 шведских круна (5,4 милиона КМ) и финансира га Шведска агенција за међународни развој – SIDA. У току 2015. године стручњаци из Пореске управе Шведске су са запосленим у све четири пореске администрације у БиХ идентификовали кључне области које су заједничке за све администрације у којима се жели остварити напредак. Тада су идентификоване три приоритетне области на којима ће радити посебно специјализовани тимови из Пореске управе Шведске и пореских администрација у БиХ и то у областима:

  • Промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама
  • Услуге пореским обвезницима
  • Управљање ризиком пореске дисциплине

У области промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама посебно се жели постићи напредак у правцу изградње повјерења на релацији пореска администрација – порески обвезник, као и промјена понашања пореских службеника и јачање интерне комуникације. Када су у питању услуге пореским обвезницима, основни циљ ове области у оквиру пројекта је побољшање комуникације са пореским обвезницима путем развоја стратегије услуга и то попут побољшања функције „Call centra“, увођења могућности предиспуњавања пореских пријава, односно такозваног Pre-filling-а и слично. У трећој приоритетној области, која се тиче анализе ризика, жели се постићи напредак у моделима управљања ризицима како би се правилно селектовали обвезници који не извршавају своје пореске обавезе на вријеме, односно у законски прописаним роковима.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2019 © Пореска управа Републике Српске