Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

16.7.2019
15.7.2019
12.7.2019
11.7.2019
10.7.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

7.2.2019 Наставак подршке Шведске пореским управама у БиХ

Пројекат „Јачање капацитета пореских администрација у БиХ“ који проводи Шведска пореска управа уз подршку Амбасаде Шведске у БиХ, а у којем учествује и Пореска управа Републике Српске, могао би бити продужен и након 2020. године, те проширен и на друге области значајне за унапређење рада пореских управа у БиХ, са коначним циљем њихове трансформације у модерне, поуздане и услужне пореске управе.

Истакнуто је то након састанака у Бањалуци које су представници Пореске управе Шведске и Амбасаде Шведске у БиХ одржали са Зором Видовић, министарком финансија Републике Српске и њеним сарадницима, а потом и са представницима Пореске управе Републике Српске.

Саговорници су на овим састанцима размијенили информације о томе како тече имплементација овог значајног пројекта на којем раде чланови из све четири пореске администрације у БиХ, заједно са експертима из Пореске управе Шведске, а који је финансиран од стране Амбасаде Шведске у БиХ. Поред тога, на састанку је било ријечи и о продужетку трајања овог пројекта, али и о увођењу нових области у пројекат у будућем периоду, а у којима би представници пореских управа у БиХ могли даље унаприједити своја знања и преузети најбоља искуства од колега из Шведске пореске администрације. Министарка Видовић је рекла да очекује да ће реализација овог пројекта у наредном периоду бити још ефикаснија и изразила значај преузимања најбољих пракси од колега из Шведске за све четири пореске администрације у БиХ.

Иначе, планирано је да овај пројекат траје три и по године, односно до децембра 2020. године, а његова укупна вриједност износи 26.500.000 шведских круна (5,4 милиона КМ) и финансира га Шведска агенција за међународни развој – SIDA. У току 2015. године стручњаци из Пореске управе Шведске су са запосленим у све четири пореске администрације у БиХ идентификовали кључне области које су заједничке за све администрације у којима се жели остварити напредак. Тада су идентификоване три приоритетне области на којима ће радити посебно специјализовани тимови из Пореске управе Шведске и пореских администрација у БиХ и то у областима:

  • Промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама
  • Услуге пореским обвезницима
  • Управљање ризиком пореске дисциплине

У области промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама посебно се жели постићи напредак у правцу изградње повјерења на релацији пореска администрација – порески обвезник, као и промјена понашања пореских службеника и јачање интерне комуникације. Када су у питању услуге пореским обвезницима, основни циљ ове области у оквиру пројекта је побољшање комуникације са пореским обвезницима путем развоја стратегије услуга и то попут побољшања функције „Call centra“, увођења могућности предиспуњавања пореских пријава, односно такозваног Pre-filling-а и слично. У трећој приоритетној области, која се тиче анализе ризика, жели се постићи напредак у моделима управљања ризицима како би се правилно селектовали обвезници који не извршавају своје пореске обавезе на вријеме, односно у законски прописаним роковима.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске