Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

22.8.2019
19.8.2019
14.8.2019
14.8.2019
13.8.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

22.4.2019 Због неиздавања рачуна запечаћено 150 радњи

Инспектори Пореске управе Републике Српске су од почетка године извршили укупно 1.000 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 428 прекршајних налога на укупан износ казне од 264.500 марака.

Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 150 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна. Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у том периоду привремено затворено на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 38 објеката. Када је у питању број привремено затворених објеката по осталим подручним центрима Пореске управе РС, ови подаци показују да је на територији ПЦ Источно Сарајево привремено затворено 16 објеката, на подручју ПЦ Добој 24, затим на подручју ПЦ Бијељина 24, ПЦ Приједор 21, ПЦ Зворник 14, а на територији ПЦ Требиње је у посматраном периоду привремено затворено 13 објеката на период од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Инспектори Пореске управе РС ће контроле евидентирања промета преко фискалних каса континуирано наставити током цијеле ове године, у оквиру усвојих редовних активности.

Као једну од значајних активности на сузбијању сиве економије, Пореска управа РС сваке године проводи промотивну медијску кампању „Корак предузми, рачун узми“ чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. У оквиру тих активности наглашавамо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање.... Борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

Наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2019 © Пореска управа Републике Српске