Језик: Ћирилица | Latinica | English

ИНФО COVID-19

Новости

15.7.2020
2.7.2020
26.6.2020
19.6.2020
17.6.2020
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

8.7.2019 Оштетили буџет РС за 1,1 милион КМ

Пореска управа Републике Српске је у првој половини ове године надлежним тужилаштвима у РС доставила 12 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет РС у износу од 1,1 милион марака.

Извјештаји су у том периоду поднесени, прије свега због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те фалсификовања исправа и неправилног издвајања средстава.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима у првој половини ове године, њих осам, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у осам предузећа утајила порезе и доприносе у укупном износу од 1.019.604 марака штете за буџет РС. За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима: АД „GOinfo“ Бањалука, ДОО „Еуро К 2007“ Бањалука, Рукометни клуб ветерана Приједор, ДОО „Agrocom VD“ Србац, ДОО „Клуб Апартхотел Вучко“ Пале, ДОО „Shop&Go“ Бијељина, ДОО „Boden Agrar JS Sema“ Бањалука и ДОО „“Mald“ Градишка.

Поред тога, у првој половини ове године Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 41.798 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима АД „Malpreh“ Бањалука и ДОО „HA-grad“ Теслић.

Један извјештај надлежном Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево поднесен је и против одговорног лица у ДОО „Два јавора“ Пале, због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава, чиме је по буџет РС причињена штета у укупном износу од 20.534 КМ. Исто тако, надлежном тужилаштву је поднијет и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у предузећу АД „Пут“ Бањалука починило кривично дјело фалсификовање или уништавање пословних књига.

Ови подаци показују да је и у 2019. године настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела. С тим у вези, наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске