Језик: Ћирилица | Latinica | English

ИНФО COVID-19

Новости

27.5.2020
27.5.2020
25.5.2020
22.5.2020
21.5.2020
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

12.8.2019 Редовним плаћањем пореза јачамо РС

Пореска управа Републике Српске и ове године проводи промотивну кампању под називом „Порез плаћај, Српску јачај“, чији је циљ подизање свјести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користима које из тога произилазе, како за појединца, тако и за друштво у цјелини.

С тим у вези, Пореска управа РС разним промотивним активностима, прије свега путем медија, настоји приближити грађанима значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза, а све како би утицали на повећање пореског морала становништва. Циљ је да се грађани РС, од најмлађих до најстаријих, информишу о свим тим предностима и да коначно почну размишљати о томе које добробити за цијелу Републику Српску доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе.

Наиме, бројне државе у окружењу и цијелој Европи улажу доста напора да подигну порески морал становништва схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда становништва и јачање државе и друштва.

„Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке Републике Српске, односно да редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима њихово достојанство, унапређују наше здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста. Поред тога, средства прикупљена по основу наплате пореза усмјеравају се и у бројне инфраструктурне пројекте широм Републике Српске, попут обнове и изградње нових саобраћајница, мостова у локалним заједницама“, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

Дакле, потребно је утицати на свијест грађана да на тај начин јачамо Републику Српску у свим сегментима, а одбацити мишљење оних који сматрају да се средства прикупљена наплатом пореза троше само на плате и лагодан живот буџетских корисника. Исто тако, Пореска управа РС ће у наредном периоду наставити едукације младих, као кључни сегмент у промјени начина размишљања у овој области и то кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи РС.

Иначе, у пракси се показало да постојање закона не значи и да се он у цјелости и примјењује. Постоје контроле, као и санкције за непоштивање закона, а које уједно представљају и гарант за поштивање истих. Међутим, контроле постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе. Наиме, ако желимо да повећамо свијест грађана, те подстакнемо појединце да поштују прописе, првенствено морамо да укажемо да поштивање прописа свим грађанима доноси више користи, него што би им донијело да исте не поштују.

„Из тог разлога, напомињемо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана, јер се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице“, рекао је Маричић.

Подсјећања ради, Пореска управа Републике Српске је у првих седам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,470 милијарди марака, што је за 52,7 милиона КМ или четири одсто више у односу на исти период прошле године, што представља наставак позитивног тренда у наплати јавних прихода, а за шта заслуге свакако једним дијелом иду и промотивним медијским кампањама.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске