Nоvоsti

19.9.2019
16.9.2019
12.9.2019
11.9.2019
5.9.2019
Svе nоvоsti
slika
<септембар 2019>
понутосречетпетсубнед
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

NovostiA- / A / A+

19.9.2019 Direktor Maričić za "Banjaluka.net": Koverte ostavite za svadbe, a radnike plaćajte preko računa

Započeta akcija pojačanih kontrola poreskih obveznika za koje se sumnja da dio plate radnicima isplaćuju u koverti ili na ruke, a ne na njihove račune u bankama, nastavak je aktivnosti Poreske uprave RS na suzbijanju sive ekonomije, i od nje očekujemo veoma pozitivne efekte jer će dobrim dijelom spriječiti poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i doprinosa i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji posluju legalno, rekao je u intervjuu za „Banjaluka.net“ Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.O ovoj I drugim temama o kojima je direktor Maričić govorio u intervjuu za “Banjaluka.net” više priočitajte na sledećem linku.

16.9.2019 Ističe rok za uplatu druge rate poreza na nepokretnosti

Poreska uprava Republike Srpske poziva sve poreske obveznike poreza na nepokretnosti da izmire drugu ratu svoje obaveze po poreskom računu za 2019. godinu, kao i eventualno još uvijek neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina.

Naime, propisani rok za uplatu druge rate do kompletnog iznosa je najkasnije do 30. septembra 2019. godine. S tim u vezi, naglašavamo da će svim vlasnicima nepokretnosti u Republici Srpskoj koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti, iznos biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate. Takođe, Poreska uprava RS će intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda lokalnih zajednica, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze.

Cilj Poreske uprave RS nije samo kažnjavanje poreskih obveznika i provođenje postupaka prinudne naplate, te iz tog razloga na vrijeme, prije isteka roka, podsjećamo poreske obveznike poreza na nepokretnosti da izmire svoje eventualne obaveze.

Pored toga, Poreska uprava Republike Srpske poziva i sve one koji još uvijek nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu, da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti.

12.9.2019 Oštetila budžet RS za više od pola miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv odgovornog lica u Komunalnom preduzeću „Cvrcka“ iz Kneževa, zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetila budžet Republike Srpske za 513.965 KM. Izvještaj je podnesen protiv D. K. iz Kneževa, vršioca dužnosti direktora Komunalnog preduzeća „Cvrcka“ iz Kneževa, zbog sumnje da je kao odgovorno lice u tom preduzeću u periodu od 03.09.2014. do 30.06.2019 godine, za vrijeme dok je žiro račun preduzeća bio blokiran rješenjima Poreske uprave RS, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni preduzeća a jedan manji dio potraživanja preko žiro računa sindikalne organizacije. Preko blagajne preduzeća, poreski obveznik je svoja potraživanja za prodatu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući „inkasanta“, izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro računa preduzeća. Dio svojih potraživanja koje je ovaj poreski obveznik naplaćivao preko žiro računa sindikalne organizacije preduzeća činio je tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodatu vodu i za izvršene ostale usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro računa sindikalne organizacije, a ne žiro računa Komunalnog preduzeća „Cvrcka“ koji su bili u blokadi, jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda RS. Potom je ta sredstva prikupljena naplatom preko blagajne i žiro računa sindikalne organizacije koristila za isplate neto plata radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje poreske obaveze zbog koje su žiro računi komunalnog preduzeća bili u blokadi, te je na taj način počinila krivično djelo „Nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica“, zbog čega je budžet Republike Srpske oštećen za 513.965 KM.

11.9.2019 PU RS na panelu u Banjaluci: Digitalizacija unaprijedila naš rad

Miodrag Marković, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske u Sektoru za centralnu obradu poreskih dokumenata, učestvovao je danas u Banjaluci na panelu „Izazovi digitalnog doba – transformacijom do uspjeha“, u okviru Prve međunarodne biznis konferencije „Žena-liderka u digitalnom dobu“, u organizaciji Ministarstva privrede i preduzetništva RS i Kluba poslovnih žena RS.

Pored Markovića, učesnici panela su bili i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, Denis Turkanović, načelnik Odjeljenja za razvoj elektronske uprave u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Elen Kalinovski, program menadžer GIZ-a, zatim Jelena Ćetković, direktorica APIF-a, Tatjana Vučić, izvršna direktorica „BitAlijansa BiH“ i Vesna Odobaša, direktorica kompanije „Scarabei“ Zagreb.

Oni su, u okviru ovog panela, govorili o tome koliko je proces digitalizacije važan za poslovanje u današnjem vremenu, ali i o načinima za što bržu i efikasniju transformaciju u sferu digitalizacije.

Marković je rekao da Poreska uprava Republike Srpske ulaže velike napore kako bi uhvatila korak sa savremenim društvima i kako bi što uspješnije odgovorila na izazove koje nosi savremeno digitalno doba. Kada je u pitanju digitalizacija, on je rekao da je ova institucija do sada uradila veliki dio posla, što je svakako unaprijedilo rad Poreske uprave RS. Kako je rekao, do sada je omogućeno elektronsko podnošenje više od polovine poreskih prijava, uspostavljena je „Elektronska arhiva“, u fazi je implementacije „Elektronskog sandučeta“, omogućeno je elektronsko preuzimanje računa za porez na nepokretnosti, te puštena u funkciju „Android mobilna ePURS aplikacija“ pomoću koje poreski obveznici koji se registruju za tu uslugu mogu na vrlo jednostavan način pristupiti svojim poreskim evidencijama. Takođe, dodao je i  da je implementacijom Integrisanog informacionog sistema automatizovana naplata javnih prihoda, ali i proces slanja opomena za podnošenje poreskih prijava i opomena za plaćanje poreskih obaveza.

5.9.2019 Direktor Maričić dao intervju za “N1 TV ”: Višegodišnji trend rasta naplate javnih prihoda u RS

Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS u intervjuu za “N1 TV”, pričao je o naplati javnih prihoda u RS, stanju duga i mogućnostima za njegovu naplatu, kao i o najavljenoj akciji pojačanih kontrola poreskih obveznika za koje se sumnja da dio plata isplaćuju radnicima u koverti. Više pogledajte na sledećem linku.

Strane:
Prva
Nazad
[1]
2
3
4
6
Naprijed
Poslednja

Pоrеskа uprаvа Rеpublikе Srpskе је člаnicа IOTA-е

iota Pоrеskа uprаvа Rеpublikе Srpskе primlјеnа је u punоprаvnо člаnstvо Intrа-еvrоpskе оrgаnizаciје pоrеskih uprаvа (IOTA) nа 8. Gеnеrаlnој skupštini kоја је оdržаnа оd 14. dо 16. јunа 2004. gоdinе u Prаgu. www.iota-tax.org

2002-2019 © Pоrеskа uprаvа Rеpublikе Srpskе