Апел послодавцима за април: Подносите потпуне захтјеве да посао што прије приведемо крају

Пореска управа Републике Српске обрадила је све до сада пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника, којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу, за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату.
Наиме, закључно са данашњим даном, Пореска управа РС је укупно обрадили захтјева на износ од око 18 милиона КМ за око 24.000 радника и те податке смо прослиједили Министарству финансија Републике Српске.
Број поднесених потпуних захтјева пореских обвезника, којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу, је и даље недовољан због чега поново апелујемо пореске обвезнике који испуњавају услове из Уредбе, а који се тичу исплате најниже плате и доприноса за април 2020. године, да поднесу Пореској управи РС потпуну писану изјаву са захтјевом на којем ће навести и текуће рачуне радника, а све како би што прије биле исплаћене плате за април 2020. године за преостали број обвезника који још увијек нису поднијели захтјеве. Ово посебно наглашавамо из разлога што рок за подношење ових захтјева истиче 10. јуна, односно следеће седмице, те да порески обвезници не чекају задњи дан како би својим радницима омогућили да добију минималну плату и доприносе на ту плату за април ове године већ да буду одговорни и солидарни и омогуће им то и прије предвиђеног рока.
Поред тога, апелујемо на оне пореске обвезнике који остварују ово право на основу Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве корона вируса да Пореској управи подносе потпуне захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату, пошто евидентирамо значајан број непотпуних и неадекватних захтјева од стране пореских обвезника, што успорава и отежава обраду захтјева и изискује понављање тог веома једноставног поступка. Наиме, правна лица и предузетници који испуњавају услове само требају да потписану и овјерену изјаву пошаљу на електронске адресе или факсом, што показује да процедура уопште није компликована, већ је веома једноставна.
Такође, било је и случајева гдје су порески обвезници који су у априлу одјавили раднике или своју предузетничку дјелатност, подносили захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату, што није у складу са поменутом Уредбом, а што додатно успорава обраду захтјева. И поред свега тога, а како би што прије извршили своју обавезу, службеници Пореске управе Републике Српске раде у двије смјене и у дане викенда, те смо као резултат тако преданог рада успјели обрадити све до сада пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника који се налазе на списковима које достављају надлежна министарства, а на којима су порески обвезници којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу.
Међутим, очигледно је да одређеним пореским обвезницима који испуњавају услове или њиховим рачуновођама и књиговођама и даље није јасна процедура подношења ових захтјева, јер пристиже значајан број непотпуних. Подсјећамо да је Пореска управа РС за све њих организовала и бесплатну електронску конференција или вебинар на тему „Попуњавање изјаве  са захтјевом за исплату најниже плате са доприносима за запослене  и  за носиоца самосталне дјелатности за април 2020. године“ у којем је учествовало више од 500 учесника. Службеници Пореске управе РС су били на располагању пореским обвезницима, а прије свега књиговођама и рачуновођама, како би отклонили све њихове евентуалне дилеме или нејасноће у вези реализације ових пореских мјера, а што је још један показатељ да је Пореска управа РС увијек на услузи пореским обвезницима. Снимак тог вебинара је постављен и на званични YouTube канал Пореске управе РС тако да сви који имају било какве дилеме могу да га погледају.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

У функцију пуштена нова електронска услуга за пореске обвезнике-власнике непокретности у РС: Омогућена е-Сагласност за доставу рачуна мејлом
18. април 2024.
Директор Маричић најавио почетак нове фискализације и детаље објављеног Јавног позива за прву групу обвезника фискализације (ВИДЕО)
17. април 2024.
Пореска управа Републике Српске данас објавила јавни позив за прву групу обвезника: Почиње нови систем фискализације у Српској
17. април 2024.
Директор Маричић данас присуствовао састанку директора пореских администрација у БиХ и представника Пореске управе Шведске
16. април 2024.

Посљедња обавјештења

Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Донесен Правилник о динамици фискализације
27. март 2024.
Обавјештење о новинама у програму за електронско подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак, Образац 1004
8. март 2024.