ФЗО РС: Пријава на здравствено осигурање и након 29. фебруара

Сви грађани који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање, а који још нису регулисали свој статус, моћи ће и након суботе, 29. фебруара, да се пријаве на здравствено осигурање у свим пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Из Фонда су појаснили да је измијењени Закон о здравственом осигурању Српске омогућио да грађани, који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање, до 29. фебруара по аутоматизму имају осигурање, међутим, то не значи да након тог рока грађани неће моћи да остваре могућност пријаве на здравствено осигурање.

Ријеч је о процесу који у континуитету траје, што значи да ће Фонд грађане које донесу потребну документацију и након тог периода уредно пријављивати на здравствено осигурање – саопштено је из Фонда.

Из Фонда истичу да су овим законом, као и подзаконским актима Фонда, заштићене најугроженије категорије људи, односно они којима је у континуитету потребна здравствена заштита и који се по основу болести или посебног друштвеног статуса, као што су дјеца, труднице, породиље, старији од 65 година, обољели од малигних болести, дијабетеса и слично пријављују на здравствено осигурање.

Ова категорија грађана здравствену заштиту остварује у континуитету, јер да би се по основу болести пријавили на здравствено осигурање битно је да донесу налаз и мишљење доктора одговарајуће гране медицине – наводи се у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да ће и лица без прихода, за које је потребна потврда Пореске управе о висини опорезивих прихода за све чланове домаћинства, и након 29. фебруара моћи да се на здравствено осигурање пријаве по овом основу, уколико спадају у ову категорију.

Фонд у сарадњи са Пореском управом Српске ради на електронском приступу бази података Управе о висини примања који се као лица без прихода пријављују на здравствено осигурање и која би наредне седмице требало да буде доступна нашим радницима – наводи се у саопштењу.

Из Фонда су појаснили да то значи да ће само одређени радници Фонда у складу са заштитом личних података имати приступ бази података Пореске управе како добијање здравственог осигурања не би зависило од брзине добијања потврде Пореске управе.

Ово је привремена мјера којом Фонд излази у сусрет осигураницима, јер се на потврде о висини примања нешто дуже чека, али су грађани и даље дужни да донесу потврду како би потврдили свој статус “лица без прихода” – наводи се у саопштењу.

За лице без прихода сматра се особа чији доходак по члану заједничког домаћинства не прелази износ најниже плате у Републици Српској /тренутно 520 КМ/.

У саопштњу се подсјећа да је Фонд преузео на себе обавезу пријаве више од 200.000 грађана који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање. Међутим, за разлику од раније када су грађани морали да одлазе прво у Завод за запошљавање са одређеном документацијом, па у Фонд да овјере здравствену књижицу, сада је процес пријаве на здравствено осигурање на једном мјесту – наводи се у саопштењу.

Фонд је почетком ове године припремио и детаљну информацију са списком документације која је потребна за пријаву на осигурање која је доступна на интернет страници Фонда, у свим пословницама, као и на званичним друштвеним мрежама Фонда, а прослијеђена је и осталим релевантним институцијама у овом процесу, попут Завода за запошљавање Српске. Осим тога, грађанима су, такође, на располагању и заштитници права, које могу потражити у свим пословницама Фонда или на неки од бројева телефона који су јасно назначени на интернет станици Фонда. Осигураници који су на здравствено осигурање пријављени по неком другом основу, а да није незапосленост, и даље остају пријављени на осигурање по том основу.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Директор Маричић учествује у раду “Глобалног форума 2023.” у Лисабону: ПУ РС у друштву свјетских пореских администрација
30. новембра 2023.
Директор Маричић разговарао са градоначелником Приједора: Добра сарадња Пореске управе РС и Града Приједора
27. новембра 2023.
Пореска управа и Инспекторат Републике Српске настављају још интензивнију сарадњу: Заједничким контролама против сиве економије
14. новембра 2023.
За десет мјесеци ове године готово сустигнута наплата у цијелој 2022. години: Наплата прихода достигла скоро три милијарде КМ
6. новембра 2023.

Посљедња обавјештења

Правилник о одобравању оператера фискалног система
16. августа 2023.
Недоступност информационог система за електронско подношење пореских пријава и пријава за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса
27. јуна 2023.
Правилник о начину и поступку утврђивања вриједности имовине, прихода физичког лица и издатака за приватне потребе физичког лица
8. јуна 2023.
Правилник о начину и поступку вршења претходног поступка и поступка контроле
7. јуна 2023.