Интервју директора Маричића за РТРС: Наплата оборила рекорде, настављамо истим темпом (ВИДЕО)

Пореска управа Републике Српске у прошлој години на рачун јавних прихода прикупила је 13 одсто средстава више него прошле године, односно за 10 процената више у односу на пројекције наплате за прошлу годину. Обављене су и 4.444 редовне теренске и канцеларијске пореске контроле.

Директор Пореске управе Горан Маричић гостујући у Јутарњем програму РТРС-а рекао је да је већ традиционално добра наплата јавних прихода, што је био случај и са прошлом годином када је прикупљено три милијарде и стотину три милиона марака.

“То је први пут у историји да смо премашили бројку од три милијарде, што указује на позитивне привредне трендове, повећања броја запослених и њихових личних примања”, рекао је Маричић. Он је додао да је то повећање у односу на 2021. годину за 13 одсто или за 362 милиона марака, а у односу на план и пројекцију за ову годину, то повећање је 10 одсто.

Маричић је нагласио да Пореска управа и у овој години намјерава да повећа приходе за шест одсто када су у  питању директни порези и доприноси, што је око 200 милиона марака.

У току прошле године обављено је 4.444 теренске контроле гдје је утврђено да 36,8 милиона марака обавеза које порески обвезници нису правилно евидентирали у својим пословним књигама. Он је истакао да је за Пореску управу веома важно увођење новог вида фискализације и новог информационог система јер је стари систем који је стар 15 година превазиђен и за који постоје основе сумње да се злоупотребљава.

” У новом фискализационом систему ћемо имати тачне податке у реалном времену, имаћемо боље контроле уплата, чиме ћемо у значајној мјери повећати пореску дисциплину”, закључио је Маричић.

Комплетан интервју погледајте на линку https://www.youtube.com/watch?v=MU7byBiDbcI

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа обавјештава пореске обвезнике: Омогућен приступ систему за тестирање елемената електронског фискалног уређаја
5. јануар 2024.
Пореска управа и у 2023. години наставила биљежити раст јавних прихода: Наплата већа за више од пола милијарде марака
4. јануар 2024.
Појачане заједничке активности Пореске управе и Инспектората РС на сузбијању сиве економије: Због рада на црно обвезници кажњени са 624.000 марака
17. децембар 2023.
Пореска управа Републике Српске благовремено обавјештава пореске обвезнике: До краја године поднијети захтјев за пореску картицу за 2024.
15. децембар 2023.

Посљедња обавјештења

Омогућено издавање одобрења за елементе електронског фискалног уређаја
27. фебруар 2024.
Правилник о облику и садржају пореских пријава и пореске картице
23. фебруар 2024.
Одлука о најнижој плати у Републици Српској за 2024. годину
2. фебруар 2024.
Уредба о дјелатностима за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја
1. фебруар 2024.