Интервју директора Маричића за РТРС: Наплата оборила рекорде, настављамо истим темпом (ВИДЕО)

Пореска управа Републике Српске у прошлој години на рачун јавних прихода прикупила је 13 одсто средстава више него прошле године, односно за 10 процената више у односу на пројекције наплате за прошлу годину. Обављене су и 4.444 редовне теренске и канцеларијске пореске контроле.

Директор Пореске управе Горан Маричић гостујући у Јутарњем програму РТРС-а рекао је да је већ традиционално добра наплата јавних прихода, што је био случај и са прошлом годином када је прикупљено три милијарде и стотину три милиона марака.

“То је први пут у историји да смо премашили бројку од три милијарде, што указује на позитивне привредне трендове, повећања броја запослених и њихових личних примања”, рекао је Маричић. Он је додао да је то повећање у односу на 2021. годину за 13 одсто или за 362 милиона марака, а у односу на план и пројекцију за ову годину, то повећање је 10 одсто.

Маричић је нагласио да Пореска управа и у овој години намјерава да повећа приходе за шест одсто када су у  питању директни порези и доприноси, што је око 200 милиона марака.

У току прошле године обављено је 4.444 теренске контроле гдје је утврђено да 36,8 милиона марака обавеза које порески обвезници нису правилно евидентирали у својим пословним књигама. Он је истакао да је за Пореску управу веома важно увођење новог вида фискализације и новог информационог система јер је стари систем који је стар 15 година превазиђен и за који постоје основе сумње да се злоупотребљава.

” У новом фискализационом систему ћемо имати тачне податке у реалном времену, имаћемо боље контроле уплата, чиме ћемо у значајној мјери повећати пореску дисциплину”, закључио је Маричић.

Комплетан интервју погледајте на линку https://www.youtube.com/watch?v=MU7byBiDbcI

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

У Бањалуци одржан сасатанак директора пореских администрација у БиХ: Договорена интензивнија сарадња пореских управа
27. септембра 2023.
Пореска управа РС у првих осам мјесеци 2023. прикупила 2,39 милијарди КМ: Наплата јавних прихода већа за више од 300 милиона КМ
3. септембра 2023.
За седам мјесеци 2023. прикупљено преко двије милијарде KM: Наплата јавних прихода већа за готово 300 милиона КМ
2. августа 2023.
У првој половини године прикупили смо укупно 1,792 милијарди марака: Наплата јавних прихода већа за 252 милиона КМ
5. јула 2023.

Посљедња обавјештења

Правилник о одобравању оператера фискалног система
16. августа 2023.
Недоступност информационог система за електронско подношење пореских пријава и пријава за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса
27. јуна 2023.
Правилник о начину и поступку утврђивања вриједности имовине, прихода физичког лица и издатака за приватне потребе физичког лица
8. јуна 2023.
Правилник о начину и поступку вршења претходног поступка и поступка контроле
7. јуна 2023.