Изречена 2,3 милиона КМ казни, запечаћена 371 радња

Инспектори Пореске управе Републике Српске су у 2019. години извршили укупно 3.663 контроле евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 1.725 прекршајних налога на укупан износ казне од 2.353.990 марака.

Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 371 пореског обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана. Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у 2019. години привремено затворено на територији коју покрива највећи Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 104 објекта, а укупно је извршено 1.008 контрола, те је изречено више од 620.000 КМ казне због утврђених прекршаја. Када је у питању број привремено затворених објеката по осталим подручним центарима Пореске управе РС, годишњи подаци показују да су на територији ПЦ Добој привремено затворена 54 објекта, на подручју ПЦ Приједор 51, затим на подручју ПЦ Бијељина 50, ПЦ Зворник 41, ПЦ Источно Сарајево 37, а на територији ПЦ Требиње су у 2019. години привремено затворена 34 објекта на период од 15 или 30 дана.

Поређења ради, у прошлој години је извршено више контрола евидентирања промета преко фискалних каса и издато је више прекршајних налога, док је износ изречене казне двоструко већи у односу на 2018. годину. Истовремено, смањен је број изречених мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана.

Наиме, измјенама и допунама Закона о фискалним касама које су на снагу ступиле 17. јула прошле године, прописане строжије казне за непоштовање одредби тог закона, па су новчане казне вишеструко повећане. Такође, прописано је и да уколико порески обвезник код којег је утврђен прекршај у року од 72 сата пореском инспектору достави доказ о уплати изречене новчане казне, неће му бити изречена и мјера забране обављања дјелатности у трајању од 30 дана. Дакле, казне су повећане само у дијелу који се односи на неевидентирање промета преко фискалних каса и неиздавање рачуна, док остале казне за на примјер не слање дневних извјештаја, сервисну књигу итд, нису повећаване већ су остале као у претходном Закону о фискалним касама.

Подсјећамо да је Пореска управа РС и у току прошле године провела промотивну медијску кампању „Корак предузми, рачун узми“ која је спроведена на већем броју електронских и штампаних медија у РС и чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС. Поред превентивног дјеловања кроз промотивне видео спотове, радио џинглове, едукативне текстове и поруке у штампаним и електронским медијима у оквиру ове кампање био је и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, а који су контролисали пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе, са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге. Иначе, инспектори Пореске управе РС ће контроле евидентирања промета преко фискалних каса континуирано вршити и у 2020. години, а биће настављене и промотивне активности на подизању свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна.

Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем e-mail адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Директор Маричић разговарао са делегацијом Центра за развој финансија из Словеније: Веома корисна досадашња сарадња Управе и ЦЕФ-а
22. мај 2024.
Позив обвезницима прве групе фискализације да не чекају задњи дан: Поднесите захтјеве за нову фискализацију на вријеме
15. мај 2024.
У прва четири мјесеца ове године прикупљено 1,424 милијарде марака: Рачун јавних прихода Српске „тежи“ за 215 милиона КМ
10. мај 2024.
У функцију пуштена нова електронска услуга за пореске обвезнике-власнике непокретности у РС: Омогућена е-Сагласност за доставу рачуна мејлом
18. април 2024.

Посљедња обавјештења

Саопштење за јавност
23. април 2024.
Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Донесен Правилник о динамици фискализације
27. март 2024.