ВАЖНО, ВАЖНО: Апел обвезницима прве групе за нову фискализацију: Поднесите захтјеве за иницијалну фискализацију, рок истиче у понедјељак

Пореска управа Републике Републике Српске подсјећа обвезнике да рок за покретање поступка иницијалне фискализације прве групе обвезника нове фискализације у Српској истиче у понедјељак 17. јуна 2024. године.

Из тог разлога, апелујемо на обвезнике прве групе, који још увијек нису покренули поступак иницијалне фискализације, да искористе преосталих неколико дана, те да изврше ту своју обавезу и тако избјегну евентуалне санкције. Наглашавамо да је Законом о фискализацији прописана прекршајна одговорност за обвезнике фискализације који у задатом року не покрену поступак иницијалне фискализације.

Иначе, покретање поступка иницијалне фискализације је врло једноставно. Све што је потребно је да Пореској управи поднесете пријаву за регистрацију пословног простора, захтјев за издавање безбједносног елемента и захтјев за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације. Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org е-Услуге-Подношење пријава.

Предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о кориштењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја.

Појашњења ради, првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације, односно они који су и до сада били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе до дана објављивања Јавног позива за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника фискализације, који је објављен 17. априла 2024. године и садржи обавезе обвезника фискализације, оператера фискалног система и Пореске управе, те рокове.

Пореска управа Републике Српске још једном подсјећа да сва потребна упутства и обрасце потребне за прелазак на нови систем фискализације обвезници могу пронаћи на интернет страници www.poreskaupravars.org, у рубрици е-Фискализација. Поред тога, за сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, Пореска управа Републике Српске је на располагању пореским обвезницима и путем Контакт центра, те на мејл адресу kontakt@poreskaupravars.org.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске ове године прикупила значајно више јавних прихода: Полугодишња наплата прихода премашила двије милијарде КМ
4. јул 2024.
Системи су поново доступни.
3. јул 2024.
Благовремено подсјећање за пореске обвезнике: Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности
26. јун 2024.
Пореска управа Републике Српске учествовала на 28. Генералној скупштини IOTA у Будимпешти
24. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.