Кампања Пореске управе РС: Мислите на своју будућност, реците НЕ плати у коверти

Пореска управа Републике Српске континуирано, а у оквиру редовних контрола, врши контроле са циљем откривања пореских обвезника који исплаћују дио плате у готовом новцу, односно у такозваној „коверти“ или „на руке“, чиме наносе штету буџет РС, али и својим радницима којима ће због мањих уплата доприноса бити и мање пензије.

Ова појава је најприсутнија у приватном сектору гдје послодавци врше уплату пореза на доходак и доприноса радницима на један дио плате, најчешће на износ минималне плате, а исплату разлике плате врше у готовом новцу, без евидентирања тих исплата у књиговодственим евиденцијама.

Са циљем да сузбијемо ову негативну појаву, Пореска управа РС ће и у наредном периоду континуирано вршити контроле пореских обвезника за које се сумња да својим радницима дио плате исплаћују у готовини. Поред тога, у наредним седмицама ћемо провести и медијску кампању под називом „Дебља коверта, тања пензија“, којом желимо повећати свијест радника у Републици Српској о значају уплате доприноса на њихову цјелокупну мјесечну плату, али којом желимо и подржати и охрабрити раднике да пријаве сваку исплату дијела плате у коверти.

С тим у вези подсјећамо да је сваки послодавац у Републици Српској дужан да евидентира остварени приход, а уколико то не учини преузима ризик да ће бити откривен и санкционисан у складу са законом, због прикривених прихода. Пореска управа РС огромну пажњу посвећује управо откривању неевидентираних прихода, приказивању трошкова који нису стварно настали, те добити, а све то послодавци у РС користе како би омогућили скривене исплате у готовом новцу. Дакле, поријекло готовог новца потиче управо из неевидентираних прихода кроз неиздавање фискалних рачуна, те приказивањем трошкова који нису стварно настали, неприказивањем наплате потраживања и слично. Приликом контрола са циљем откривања исплата у готовини, Пореска управа РС у великом броју случајева акценат ставља на оне пореске обвезнике који пријављују раднике на минималан износ плате, те се врши анализа односа добити одређеног пореског обвезника и броја пријављених радника на минималну плату. Такође, приликом ових контрола, у обзир се узима и врста дјелатности пореског обвезника, те степен стручности и друго, а све су то алати које Пореска управа РС има на располагањеу да доказује и докаже исплате дијела плата у готовом новцу.

А да би те контроле биле што успјешније и имале што већи ефекат, потребно је и да се укључе и сами радници који добијају дио плате у готовини, јер су пријаве радника са валидном документацијом од велике користи приликом контрола. Међутим, проблем при вршењу контрола представља чињеница да радници, из страха да не остану без посла, уопште не сарађују са инспекторима, односно изјављују да је износ који добију на свој текући рачун, цјелокупан износ њихове мјесечне плате. Иначе, инспектори Пореске управе РС редовно у склопу контрола узимају изјаве од радника, односно траже од радника да се изјасне колико тачно износи њихова мјесечна плата, што уносе и у записник о контроли, али опет понављамо да велика већина радника изјављује да је износ који добијају на текући рачун њихова цијела плата.

Као посљедица свега овога, Пореска управа Републике Српске је константно суочена са свакодневним жалбама радника из реалног сектора који испуњавају услове за пензију, јер им нису уплаћивани порези и доприноси на цијели износ плате, што им сада умањује коефицијенте за обрачун пензије. Међутим, већина тих пријава услиједи када радник оконча рад код послодавца тако да није могуће доказати да је било исплата у готовом новцу.

Пореска управа Републике Српске и овом приликом позива раднике који дио своје мјесечне плате добијају у готовини да све такве случајеве пријаве Пореској управи РС и да сарађују са инспекторима Пореске управе, те да на тај начин мисле на своју будућност. Такође, позивамо и пореске обвезнике да послују легално, у складу са позитивним законским прописима и да за своје запослене уплаћују порезе и доприносе на цјелокупан износ плате, и тако покажу да су одговорни према својим запосленим и према Републици Српској, јер се средства прикупљена по основу пореза и доприноса усмјеравају у бројне инфраструктурне пројекте широм РС.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

За пословне субјекте са подручја Источног Сарајева и Требиња: Одржани семинари о новој фискализацији
10. јун 2024.
Потписан споразум којим је олакшан рад члановима Нотарске коморе РС: Пореска управа омогућила нотарима лакши увид у пореске евиденције
5. јун 2024.
Пореска управа Републике Српске за пет мјесеци ове године прикупила 1,723 милијарде марака: Наплата доприноса већ премашила милијарду КМ
4. јун 2024.
У Бањалуци одржан састанак представника пореских администрација држава Балкана: Пореске управе из региона заједно против утаја пореза
31. мај 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.