На рачуну јавних прихода РС прикупљено више средстава него рекордне 2019. године: Наплата већа за 196,5 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих седам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС, прикупила укупно 1,592 милијарде марака, што је за чак 196,5 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода.

О колико позитивном тренду у наплати јавних прихода се ради показује и податак да је наплата у првих седам мјесеци ове године за чак 129 милиона марака већа него у истом периоду 2019. године, која је била рекордна у наплати јавних прихода и која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом корона вируса и мјерама ограничења и забрана рада привредних субјеката, као што је то било 2020. године, а што је у једном периоду прошле године узроковало мању наплату јавних прихода.

Низ је фактора који су утицали на овако позитиван тренд наплате јавних прихода, међу којима су свакако мјере које је доносила Влада РС са циљем превазилажења посљедица пандемије. Поред тога, за стабилну наплату свакако треба захвалити и одговорном односу већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, те редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода. Важан фактор стабилне наплате је и константно увођење нових електронских услуга од стране Пореске управе РС, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода те охрабрујући опоравак домаће привреде након кризе изазване пандемијом корона вируса.

Наплата доприноса је у првих седам мјесеци ове године већ премашила милијарду марака и већа је за 94,7 милиона КМ или 10 одсто него у истом периоду прошле године. За Фонд ПИО наплаћено је 577,7 милиона КМ или 10 одсто више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 366,8 милиона КМ или 11 одсто више, док је наплата доприноса за Фонд дјечје заштите и за Завод за запошљавање већа за 11, односно 10 процената.

Када су у питању директни порези, наплата је у првих седам мјесеци ове године износила 304,5 милиона марака, што је за 42,1 милион марака или 16 одсто више него у истом периоду прошле године. Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 154,3 милиона марака, што је за 23,7 милиона КМ или 18 одсто више него у истом периоду претходне године. Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 124,1 милиона КМ, што је за 12 милиона КМ или 11 процената више. Већа наплата остварена је и код пореза на непокретности, и то за скоро шест милиона КМ или 60 одсто више наго у првих седам мјесеци 2020. године.

Код осталих јавних прихода наплата је износила 272,9 милиона КМ, што је за 59,7 милиона КМ или 28 одсто више. У том сегменту јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од 162,8 милиона марака или 19 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 36,3 милиона марака или 55 процената више у односу на првих седам мјесеци претходне године. Такође, повећана је и наплата по основу концесионих накнада и казни за 64, одсносно 49 процената, док је наплата осталих прихода повећана за 15 одсто.

Када је у питању само јул ове године, наплата јавних прихода је износила 238,5 милиона КМ, што је за 17,3 милиона марака или осам одсто више него у јулу прошле године. Да је ријеч о континуираном тренду раста наплате јавних прихода показује и податак да је наплата у јулу ове године за 14,2 милиона КМ већа него у јулу 2019. године.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.

Будите у току са посљедњим новостима!

Пријавите се на наш систем за обавјештавање. Пријаву можете отказати у било ком тренутку.


Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

“Еуроблиц” прогласио директора Маричића за “Побједника дана – 30.11.2022. године”
30. новембра 2022.
Пореска управа Републике Српске спровела појачане контроле: На Јахорини откривено неевидентирање промета и непријављени радници
29. новембра 2022.
Пореске управе Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ потписале споразум: Договорена заједничка обука пореских службеника
14. новембра 2022.
Настављени стабилни трендови: Наплата јавних прихода РС премашила 2,5 милијарде КМ
6. новембра 2022.

Посљедња обавјештења

Допуне програма за подношење Мјесечне пријаве пореза по одбитку – Образац 1002
23. септембра 2022.
Обавјештење о извршеној допуни XSD шеме за креирање XML-а фајлова за пријаву 1002 и Упутства за попуњавање XML фајла – Образац 1002
17. августа 2022.
Нови основ осигурања: Радник упућен у иностранство
20. јула 2022.
Недоступност информационог система за електронско подношење пореских пријава и пријава за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса
30. јуна 2022.