На рачуну јавних прихода РС за десет мјесеци 2,257 милијарди КМ: Наплата већа и од прошлогодишње и од планиране

Пореска управа Републике Српске је у првих десет мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 2,257 милијарди КМ, што је за око 217 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду претходне године, односно седам процената више у односу на планирану наплату за тај период, али и 192 милиона марака више у односу на исти период 2019. године.

Раст наплате јавних прихода забиљежен је у свим сегментима јавних прихода и поред повећања неопорезивог дијела плате, односно личног одбитка од пореске основице пореза на лична примања, као и личног одбитка по основу издржаваних чланова уже породице. Такође, раст наплате јавних прихода је забиљежен и поред умањења посебне републичке таксе за 30% од износа прописаних Законом за 2021. годину и укидања одређених комуналних такси, те ослобађања од плаћања административних такси. Наиме, од плаћања комуналне таксе, између осталог, ослобођени они порески обвезници који први пут региструју дјелатност, предузетници који на основу одредби Закона о порезу на доходак имају статус малог предузетника, као и удружења од јавног интереса за РС.

Наплата директних пореза је у периоду јануар-октобар ове године износила 403,9 милиона марака, што је за око 20,8  милиона марака или пет одсто више него у истом периоду прошле године. Када је у питању реализација плана наплате директних пореза, за десет мјесеци ове године план је премашен за четири одсто. Што се тиче доприноса, наплата је у посматраном периоду ове године износила 1,467 милијарди марака и већа је за 124,6 милиона КМ или девет одсто него у истом периоду прошле године, односно за око 168 милиона марака или 13 одсто више него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом. Доприноси су у првих десет мјесеци ове године наплаћени за седам одсто више у односу на план наплате.

Код осталих јавних прихода, наплата је у првих десет мјесеци ове године износила 386,3 милиона КМ, што је за 71,3 милиона КМ или 23 одсто више, док је у односу на планирану наплату прикупљено чак 13 одсто више ове врсте прихода.

Када је у питању само октобар ове године, наплата је износила 219,7 милиона КМ, што је за 1,7 милиона марака више него у истом мјесецу прошле године или за 14,2 милиона КМ више у односу на октобар 2019. године, док је реализација плана наплате у октобру већа за четири процента. Раст наплате у октобру ове у односу на октобар прошле године, али и у односу на план, забиљежили су доприноси и остали јавни приходи и то за 7,9, односно 2,9 милиона КМ, док је наплата директних пореза мања за око 9,2 милиона КМ.

Иначе, на стабилну наплату јавних прихода у овој години, свакако су утицале, и мјере Владе РС на превазилажењу посљедица пандемије, редовне и правовремене активности Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода, али и веома одговоран однос већине пореских обвезника према својим пореским обавезама.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске прикупила 13 одсто више јавних прихода: Наплата у првом кварталу премашила милијарду КМ
2. април 2024.
Позивамо пореске обвезнике-власнике непокретности да искористе олакшицу: Пријавите се за доставу пореских рачуна на мејл
31. март 2024.
Подсјећамо пореске обвезнике да благовремено изврше своје обавезе: Истиче рок за подношење годишњих пореских пријава
20. март 2024.
Пореска управа Републике Српске поводом хапшења службеника: Наставак активности на сузбијању корупције у властитим редовима
7. март 2024.

Посљедња обавјештења

Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Донесен Правилник о динамици фискализације
27. март 2024.
Обавјештење о новинама у програму за електронско подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак, Образац 1004
8. март 2024.