Наплата у кризној 2020. премашила наплату у рекордној 2019. години

Пореска управа РС је у прошлој години прикупила укупно 2,483 милијарди КМ што је за 0,2 одсто више него у 2019. години, која је била рекордна у наплати јавних прихода од оснивања Пореске управе Републике Српске, у овом облику организовања.

Директни порези су у прошлој години наплаћени у износу од 464,4 милиона КМ или 8,9 милиона марака мање. У овом сегменту јавних прихода, порез на доходак је остварио значајан раст, па је наплаћено 196,9 милиона КМ, односно 6,7 милиона КМ или четири одсто више него у години раније. Приходи по основу пореза на добит износили су 226,2 милиона марака и мањи су за пет одсто у односу на упоредну годину, прије свега због тога што је Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве корона вируса, с циљем да се пореским обвезницима олакша извршавање обавеза, одгођено плаћање обавеза по основу пореза на добит за 2019. годину, те је пореским обвезницима због потешкоћа у пословању омогућено плаћање тих обавеза у ратама до краја 2020. године.

Што се тиче пореза на непокретности, наплата је у прошлој години износила 24,3 милиона КМ или 3,6 милиона марака мање. И плаћање ових обавеза је поменутом Уредбом пролонгирано, па је рок за плаћање прве рате са 30. јуна помјерен на 30. септембар, док је рок за плаћање друге рате тих обавеза са 30. септембра пролонгиран за 31. децембар 2020. године.

Доприноси су у 2020. години наплаћени у износу од 1,638 милијарди КМ, што је за 64,5 милиона марака или четири одсто више него у 2019. години, што је директан показатељ да су мјере Владе РС на ублажавању посљедица корона вируса по привреду имале значајне ефекте, јер је очигледно да није дошло до смањења плата запослених, нити значајног отпуштања радника. Тако је у прошлој години за Фонд ПИО наплаћено 935,2 милиона марака или за 43 милиона КМ више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 589,7 милиона марака или 25,1 милион КМ више него у 2019. години, док је за Фонд дјечје заштите наплаћено 78,7 милиона марака или 3,6 милиона КМ више него у упоредној години.

Када су у питању остали јавни приходи, наплата у прошлој години је износила 379,9 милиона марака, што је за 12 процената мање него у 2019. години. Пад наплате је забиљежен код такси и накнада за шест процената, те код осталих јавних прихода за 28,3 милиона марака. Разлог мање наплате осталих прихода у 2020. години је изостанак уплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама, а којих је било у 2019. години. Што се тиче накнада за приређивање игара на срећу, наплаћено је 48,9 милиона марака, што је за 5,8 милиона КМ или 14 процената више него у 2019. години.

“Обзиром на свеукупну кризу коју је изазвала пандемија корона вируса, можемо бити задовољни достигнутим нивоом наплате јавних прихода у Републици Српској у прошлој години, коју је обиљежила смањена привредна активност, односно ограничења рада, забране рада, ограничење кретања роба и друго. Дакле, успјели смо стабилизовати наплату јавних прихода у прошлој години, након озбиљног пада у марту и априлу, тако да је она расла из мјесеца у мјесец и на крају године престигла наплату из 2019. године”, рекао је директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић.

Мјере Владе РС на ублажавању посљедица корона вируса по привреду имале су значајне ефекте на стабилизацију наплате јавних прихода у Републици Српској, јер је очигледно да није дошло до смањења плата запослених, нити значајног отпуштања радника. Чак напротив, у 2020. години је дошло до повећања плата запослених у јавном сектору, док су јавне здравствене установе редовно измиривале текуће обавезе, што је за резултат имало и више прихода по основу доприноса.

Поред мјера Владе, морамо истакнути и да значајне заслуге за стабилизацију јавних прихода иду и редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода, односно правовременом предузимању мјера и радњи како би та наплата била што ефикаснија. Такође, на овај тренд у наплати свакако је утицало и унапређење електронских услуга пореским обвезницима, које су олакшале пријављивање а самим тим и измирење обавеза од стране пореских обвезника.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске ове године прикупила значајно више јавних прихода: Полугодишња наплата прихода премашила двије милијарде КМ
4. јул 2024.
Системи су поново доступни.
3. јул 2024.
Благовремено подсјећање за пореске обвезнике: Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности
26. јун 2024.
Пореска управа Републике Српске учествовала на 28. Генералној скупштини IOTA у Будимпешти
24. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.