ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ПОРЕСКЕ ОБВЕЗНИКЕ – ЗАКОН О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О ОТПИСУ ПОТРАЖИВАЊА

Обавјештавамо пореске обвезнике да је ступањем на снагу Закона о измјени Закона o отпису потраживања (Службени гласник Републике Српске, број: 32/02, 83/05, 34/09 и 112/23), омогућен отпис потраживања по основу припадајуће камате, уколико цјелокупни износ главнице и трошковa поступка принудне наплате доспјелих до 31.12.2022. године, буде у потпуности измирен најкасније до 01.07.2024. године.

У циљу остварења напријед наведених права, порески обвезници дужни су да поступе на сљедећи начин:

  • Поднесу захтјев за издавање пореског увјерења о стању пореских обавеза, са обавезно назначеном сврхом – отпис камате.

Правна лица и предузетници форму обрасца могу преузети на линку (Захтјев за издавање увјерења), а физичка лица на линку (Захтјев за издавање увјерења).

  • Поднесу захтјев за укидање рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга доносиоцу рјешења (Министарству финансија Републике Српске или надлежном подручном центру Пореске управе Републике Српске) – наведено се односи на пореске обвезнике код којих је на снази поменуто рјешење.
  • Уколико обавезе по основу главнице и трошкова поступка принудне наплате из издатог пореског увјерења буду у потпуности измирене најкасније до 01.07.2024. године, стиче се право на отпис припадајуће камате из увјерења. У том случају, порески обвезник је дужан да надлежном подручном центру Пореске управе поднесе захтјев за отпис камате, на прописаној форми обрасца који може преузети на (Захтјев за отпис камате).

На основу достављеног захтјева за отпис камате, надлежни подручни центар Пореске управе Републике Српске ће, након провјере да ли су обавезе по основу главнице и трошкова поступка принудне наплате из пореског увјерења  у цјелости измирене, донијети рјешење којим се дозвољава отпис потраживања по основу камате.

 

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске ове године прикупила значајно више јавних прихода: Полугодишња наплата прихода премашила двије милијарде КМ
4. јул 2024.
Системи су поново доступни.
3. јул 2024.
Благовремено подсјећање за пореске обвезнике: Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности
26. јун 2024.
Пореска управа Републике Српске учествовала на 28. Генералној скупштини IOTA у Будимпешти
24. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.