ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ПОРЕСКЕ ОБВЕЗНИКЕ – ЗАКОН О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О ОТПИСУ ПОТРАЖИВАЊА

Обавјештавамо пореске обвезнике да је ступањем на снагу Закона о измјени Закона o отпису потраживања (Службени гласник Републике Српске, број: 32/02, 83/05, 34/09 и 112/23), омогућен отпис потраживања по основу припадајуће камате, уколико цјелокупни износ главнице и трошковa поступка принудне наплате доспјелих до 31.12.2022. године, буде у потпуности измирен најкасније до 01.07.2024. године.

У циљу остварења напријед наведених права, порески обвезници дужни су да поступе на сљедећи начин:

  • Поднесу захтјев за издавање пореског увјерења о стању пореских обавеза, са обавезно назначеном сврхом – отпис камате.

Правна лица и предузетници форму обрасца могу преузети на (Захтјев за издавање увјерења), а физичка лица на (Захтјев за издавање увјерења).

  • Поднесу захтјев за укидање рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга доносиоцу рјешења (Министарству финансија Републике Српске или надлежном подручном центру Пореске управе Републике Српске) – наведено се односи на пореске обвезнике код којих је на снази поменуто рјешење.
  • Уколико обавезе по основу главнице и трошкова поступка принудне наплате из издатог пореског увјерења буду у потпуности измирене најкасније до 01.07.2024. године, стиче се право на отпис припадајуће камате из увјерења. У том случају, порески обвезник је дужан да надлежном подручном центру Пореске управе поднесе захтјев за отпис камате, на прописаној форми обрасца који може преузети на (Захтјев за отпис камате).

На основу достављеног захтјева за отпис камате, надлежни подручни центар Пореске управе Републике Српске ће, након провјере да ли су обавезе по основу главнице и трошкова поступка принудне наплате из пореског увјерења  у цјелости измирене, донијети рјешење којим се дозвољава отпис потраживања по основу камате.

 

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа обавјештава пореске обвезнике: Омогућен приступ систему за тестирање елемената електронског фискалног уређаја
5. јануара 2024.
Пореска управа и у 2023. години наставила биљежити раст јавних прихода: Наплата већа за више од пола милијарде марака
4. јануара 2024.
Појачане заједничке активности Пореске управе и Инспектората РС на сузбијању сиве економије: Због рада на црно обвезници кажњени са 624.000 марака
17. децембра 2023.
Пореска управа Републике Српске благовремено обавјештава пореске обвезнике: До краја године поднијети захтјев за пореску картицу за 2024.
15. децембра 2023.

Посљедња обавјештења

Омогућено издавање одобрења за елементе електронског фискалног уређаја
27. фебруара 2024.
Правилник о облику и садржају пореских пријава и пореске картице
23. фебруара 2024.
Одлука о најнижој плати у Републици Српској за 2024. годину
2. фебруара 2024.
Уредба о дјелатностима за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја
1. фебруара 2024.