Директор

Директор

Горан Маричић
kontakt@poreskaupravars.org
051/332-326

БИОГРАФИЈА

Др Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске и доктор правних наука, рођен је 1974. године у Бањалуци, гдје је дипломирао на Правном факултету универзитета у Бањој Луци  1999. године и положио правосудни испит.
Постдипломске студије завршио је 2009. године на Правном факултету у Новом Саду, а докторске студије је завршио 2017. године. Од 2000. године обављао је послове у Влади Републике Српске, Заводу за изградњу Бања Лука, био је секретар установе Бански двор Културни центар, директор Фонда за развој и запошљавање Републике Српске, а од 01.11.2007. године именован је за директора Службе за заједничке послове Владе Републике Српске и на том мјесту био је све до преузимања функције директора Пореске управе Републике Српске у децембру 2018. године.

Ријеч директора

Поштовани грађани,
Пореска управа Републике Српске биљежи одличне резултате у свом раду у посљедњих неколико година, посебно када је у питању наплата јавних прихода из наше надлежности, али и модернизација пословања и пружање што је могуће бољих услуга пореским обвезницима.
Управо то су најважнији циљеви и визија Пореске управе Републике Српске за будућност, поред наставка борбе против сиве економије, као једног од највећих проблема са којима се суочавамо.
За овако добре резултате нашег рада једни од најзаслужнијих сте управо ви, порески обвезници који поштујете законске прописе, редовно пријављујете и плаћате своје пореске обавезе и на тај начин дајете свој допринос и јачате Републику Српску и њену економију.
Са циљем да Вам олакшамо извршавање пореских обавеза предузели смо крупне кораке у дигитализацији Пореске управе РС, аутоматизовали смо наплату јавних прихода што је дало одличне резулчтате, те смо омогућили подношење свих пореских пријава електронским путем, у чему смо постали једни од лидера међу јавним управама у Босни и Херцеговини и шире. Захваљујући томе, сада из ваших домова и пословних канцеларија можете пријављивати ваше пореске обавезе и преузимати за вас корисне информације из области пореза. Наравно, на овоме нећемо стати и трудићемо се да и даље идемо у корак са модерним технологијама и наставимо бити једна од најнапреднијих државних институција, када је у питању дигитализација.
Изражавам наду да ћемо и у будућности наставити успјешну сарадњу на добробит наше Републике Српске, са циљем да постанемо одговорно, успјешно и модерно друштво. Да би испунили те циљеве, свакако морамо схватити да је висок порески морал грађана један од стубова напретка те државе, али и знати да редовним пријављивањем и плаћањем пореских обавеза јачамо нашу Републику Српску и њену економију.
Пореска управа Републике Српске ће, као и до сада, пореским обвезницима увијек бити на располагању и пружити им све услуге које су из наше надлежности, како би што једноставније и у законски прописаним роковима извршили своје пореске обавезе.
Поштовани грађани, пријављујте ваше пореске обавезе и измирујте их на вријеме и немојте себе доводити у ситуацију да без потребе будете изложени санкцијама због нередовног измиривања пореских обавеза и скупим поступцима принудне наплате, на које смо некад једноставно принуђени јер нема другог начина да вршимо своју основну функцију, а то је наплата јавних прихода.
И зато „Порез плаћај, Српску јачај“

С поштовањем,

Др Горан Маричић, директор
Пореске управе Републике Српске