Оштетили буџет РС за 3,3 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у 2019. години надлежним тужилаштвима у РС доставила 27 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет РС у износу од 3,3 милиона марака.

Извјештаји су у том периоду поднесени, прије свега због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те неправилног издвајања средстава, закључивања штетног уговора, злоупотреба овлаштења у привреди и других.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима у прошлој години, њих 18, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у 15 предузећа и три физичка лица утајили порезе и доприносе у укупном износу од 1.852.662 КМ штете за буџет РС. За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима: АД „GOinfo“ Бањалука, ДОО „Еуро К 2007“ Бањалука, Рукометни клуб ветерана Приједор, ДОО „Agrocom VD“ Србац, ДОО „Клуб Апартхотел Вучко“ Пале, ДОО „Shop&Go“ Бијељина, ДОО „Boden Agrar JS Sema“ Бањалука, ДОО „“Mald“ Градишка, затим ДОО „Маса“ Бањалука, „Happy planet“ Лакташи, ДОО „Дрво експорт“ Теслић, ДОО „Agrotruck“ Србац, ДОО „Дрво-импекс“ Бијељина, ДОО „К-уни плус“ Бијељина и ДОО „Дионис комерц“ Бањалука, те против лица Невен Ракић, Ирина Викторовна Исупова и Гојко Јанковић.

Поред тога, у 2019. години Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 41.798 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима АД „Malpreh“ Бањалука и ДОО „HA-grad“ Теслић.

Два извјештаја надлежним тужилаштвима поднесена су и против одговорних лица у ДОО „Два јавора“ Пале и у Комуналном предузећу „Цврцка“ Кнежево због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава, чиме је по буџет РС причињена штета у укупном износу од 534.500 КМ. Надлежном тужилаштву је поднијет и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у предузећу АД „Пут“ Бањалука починило кривично дјело фалсификовање или уништавање пословних књига.

У овом периоду Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесен је и извјештај против одговорног лица у ДОО „Handy pet“ Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела закључење штетног уговора, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 53.792 КМ. Поднесен је извјештај и против одговорног лица у АД „Саничани“ Приједор због сумње у постојање кривичног дјела повреда права радника, чиме је буџет РС оштећен за 178.472 КМ, као и против одговорног лица у АД „Метал“ Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба овлаштења у привреди, чиме је буџет РС оштећен за 650.783 КМ. Такође, у прошлој години поднесен је и извјештај Окружном тужилаштву Добој против лица Мирослав Толић, због основа сумње да је починило кривично дјело недозвољена трговина.

Ови подаци показују да је и у 2019. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела.

„Инспектори Пореске управе РС ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске“, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Поређења ради, Пореска управа РС је у прошлој години поднијела више извјештаја надлежним тужилаштвима у односу на годину раније, док је и износ утврђене штете по Буџет РС због сумње у почињена кривична дјела већи него у 2018. години.

Будите у току са посљедњим новостима!

Пријавите се на наш систем за обавјештавање. Пријаву можете отказати у било ком тренутку.


Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

“Еуроблиц” прогласио директора Маричића за “Побједника дана – 30.11.2022. године”
30. новембра 2022.
Пореска управа Републике Српске спровела појачане контроле: На Јахорини откривено неевидентирање промета и непријављени радници
29. новембра 2022.
Пореске управе Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ потписале споразум: Договорена заједничка обука пореских службеника
14. новембра 2022.
Настављени стабилни трендови: Наплата јавних прихода РС премашила 2,5 милијарде КМ
6. новембра 2022.

Посљедња обавјештења

Допуне програма за подношење Мјесечне пријаве пореза по одбитку – Образац 1002
23. септембра 2022.
Обавјештење о извршеној допуни XSD шеме за креирање XML-а фајлова за пријаву 1002 и Упутства за попуњавање XML фајла – Образац 1002
17. августа 2022.
Нови основ осигурања: Радник упућен у иностранство
20. јула 2022.
Недоступност информационог система за електронско подношење пореских пријава и пријава за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса
30. јуна 2022.