Појачане заједничке активности Пореске управе и Инспектората РС на сузбијању сиве економије: Због рада на црно обвезници кажњени са 624.000 марака

Пореска управа Републике Српске од почетка новембра ове године широм Српске проводи акцију појачаних контрола евидентирања промета преко фискалних каса, пријављивања радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, те контрола чији је циљ откривање нерегистроване дјелатности, при чему се дио активности на терену проводи заједно са Инспекторатом Републике Српске.

Ове појачане активности контролних органа у РС проводе се на основу закључака са заједничког састанка републичких органа управе задужених за сузбијање сиве економије у Српској, а који је 9. новембра одржан код предсједника Владе Републике Српске. Од тог датума до сада, Пореска управа Републике Српске је извршила 390 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, при чему су код 126 пореских обвезника утврђене неправилности, због чега су изречене казне у износу од 543.000 КМ. Истовремено, инспектори Пореске управе РС су извршили и 47 контрола пријављивања обвезника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, те је код 19 пореских обвезника затечено исто толико непријављених радника, због чега су пореским обвезницима изречене казне у укупном износу од 67.000 КМ.

У истом временском периоду, Пореска управа је у сарадњи са Инспекторатом РС извршила 71 заједничку контролу, од чега 62 контроле пријаве радника и девет контрола лица која обављају дјелатност без одобрења за рад. На основу размјењених информација и у заједничкој координацији инспекција рада и тржишне инспекције Инспектората, те Пореске управе Републике Српске изречено је 14 мјера забране обављања дјелатности и исто толико прекршајних налога на износ казне од 14.000 КМ. Те заједничке контроле инспектора ове двије институције проведене су у већем броју локалних заједница у Српској: Бањалука, Добој, Зворник, Братунац, Угљевик, Приједор, Козарска Дубица, Пале, Требиње, Источно Сарајево, Милићи, Власеница.

Имајући у виду да се налазимо у периоду пред новогодишње и божићне празнике, као и у вријеме зимске сезоне када се очекује већа концентрација људи, посебно из дијаспоре, а самим тим и већи промети, Пореска управа Републике Српске обавјештава јавност да ће и у наредном периоду наставити са појачаним контролама широм Српске.

С тим у вези, и овом приликом позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе и да своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга грађанима, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, а не на избјегавању својих пореских обавеза. Поред тога, посебно апелујемо на пореске обвезнике да себе не доведу у ситуацију да пред и за вријеме божићних и новогодишњих празника буду санкционисани новчаним казнама и мјерама привремене забране рада, јер циљ Пореске управе РС није кажњавање, већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви порески обвезници у Републици Српској послују под истим условима.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Позив обвезницима прве групе фискализације да не чекају задњи дан: Поднесите захтјеве за нову фискализацију на вријеме
15. мај 2024.
У прва четири мјесеца ове године прикупљено 1,424 милијарде марака: Рачун јавних прихода Српске „тежи“ за 215 милиона КМ
10. мај 2024.
У функцију пуштена нова електронска услуга за пореске обвезнике-власнике непокретности у РС: Омогућена е-Сагласност за доставу рачуна мејлом
18. април 2024.
Директор Маричић најавио почетак нове фискализације и детаље објављеног Јавног позива за прву групу обвезника фискализације (ВИДЕО)
17. април 2024.

Посљедња обавјештења

Саопштење за јавност
23. април 2024.
Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Донесен Правилник о динамици фискализације
27. март 2024.