Пореска управа Републике Српске спровела појачане контроле: На Јахорини откривено неевидентирање промета и непријављени радници

Инспектори Пореске управе Републике Српске спровели су тродневну акцију појачане посебне контроле пореских обвезника на подручју Јахорине, тачније Олимпијског центра Јахорина, са акцентом на контролу евидентирања промета преко фискалних каса и контролу пријављивања радника.

Контроле су извршене на основу пријава и информација прикупљених са терена, података из службених евиденција које води Пореска управа РС, те спроведених анализа ризика, а према којима се дошло до одређених индиција да поједини порески обвезници на подручју Јахорине не пријављују сав приход Пореској управи РС, те да не пријављују раднике у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса.

Акција, у којој су ангажована 22 инспектора Пореске управе РС, започета је у суботу ујутро и за три дана извршене су 53 посебне контроле, те је том приликом издат 31 прекршајни налог, од чега 20 прекршајних налога за правна лица и 11 прекршајних налога за самосталне предузетнике. Од тог броја 26 прекршајних налога изречено је за неевидентирање промета преко фискалних каса и пет прекршајних налога за непријављивање радника у јединствени систем наплате доприноса, због тога што је приликом контроле затечено шест непријављених радника.

Због утврђених неправилности, инспектори су издали прекршајне налоге на укупан износ казни од  202.000 КМ, а кажњени су сљедећи порески обвезници: Т.Р. „Max“ Јахорина, „Викторија“ с.п.. Соколац, Ресторан „Требевићки рај“ Требевић, „Рајска врата“ сп Jahorina, „Вила Андреа“ сп Требевић, „Станишић“ доо ПЈ Ресторан „Брус“ Требевић, „Лавина“ доо Јахорина, затим „Борд 20“ доо Јахорина, „Луинг“ доо ПЈ „Централа“ Јахорина, те „Ски феникс“ доо Јахорина.

Након ових контрола, инспектори Пореске управе Републике Српске су изрекли и 21 усмено рјешење мјере забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана.

Поред тога, у току ове акције спровођења појачаних посебних контрола инспектори Пореске управе РС су обишли и више од 30 мјеста пословања, односно пореских обвезника који још увијек нису почели са радом.

„Током спровођења акције уочено је да су већина прекршајно кажњених пореских обвезника повратници у вршењу прекршаја, тј. да су у току претходних контрола такође прекршајно кажњавани, због чега су појединим пореским обвезницима изречене новчане казне у двоструком износу“, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Он је најавио да ће Пореска управа Републике Српске и у наредном периоду, наставити са циљаним акцијама посебних  контрола код оних пореских обвезника за које постоје индиције о паду пореске дисциплине широм Републике Српске, па тако и на подручју Јахорине.

„С тим у вези, позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе и да своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга грађанима, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, а не на избјегавању својих пореских обавеза. Циљ Пореске управе РС није кажњавање пореских обвезника, већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви порески обвезници у Републици Српској послују под истим условима“, рекао је Маричић.

Иначе, овакве појачане акције контрола на подручју Јахорине, инспектори Пореске управе Републике Српске спроводили су и претходних година, пред почетак или у току саме зимске сезоне. Тако је у току зимске туристичке сезоне 2020/2021. године извршено 20 посебних контрола, те је због утврђених неправилности издато шест прекршајних налога, на укупан износ казни од 13.500 КМ, а откривена су и два непријављена радника. Такође, у току прошле зимске сезоне 2021/2022. године на Јахорини извршено је 120 посебних контрола, те је у  78 посебних контрола утврђене неправилности, због чега су пореским обвезница издати прекршајни налози на укупан износ казне од 339.500 КМ. Такође, том приликом је откривено шест непријављених радника и донесено 17 усмених рјешења мјера забране обављања дјелатности, као и једно рјешење о забрани обављања дјелатности.

Будите у току са посљедњим новостима!

Пријавите се на наш систем за обавјештавање. Пријаву можете отказати у било ком тренутку.


Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа РС у прошлој години на рачун јавних прихода прикупила рекордан износ: Наплата премашила три милијарде КМ
17. јануара 2023.
Пореска управа Републике Српске благовремено обавјештава пореске обвезнике: До краја године поднијети захтјев за пореску картицу за 2023.
7. децембра 2022.
“Еуроблиц” прогласио директора Маричића за “Побједника дана – 30.11.2022. године”
30. новембра 2022.
Пореске управе Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ потписале споразум: Договорена заједничка обука пореских службеника
14. новембра 2022.

Посљедња обавјештења

Системи су поново доступни.
9. јануара 2023.
Закон о престанку важења Закона о посебним републичким таксама
3. јануара 2023.
Закон о допунама Закона о доприносима
3. јануара 2023.
Правилник о измјени Правилника о систему двојног књиговодства код предузетника
28. децембра 2022.