Пореска управа Републике Српске учествовала на 28. Генералној скупштини IOTA у Будимпешти

Представници Пореске управе Републике Српске учествовали су на 28. Генералној скупштини Интра-европске организације пореских управа (IOTA), која је од 18. до 20. јуна ове године одржана у Будимпешти, под покровитељством Националне пореске и царинске управе Мађарске.

На овом највећем и најутицајнијем IOTA догађају лично је присуствовало преко 180 делегата и виртуелно преко 170 учесника из пореских управа земаља чланица и придружених чланица, високих званичника државних органа Мађарске, Центра за студије руководилаца пореских управа (CREDAF), Европске комисије, Интра-америчке организације пореских управа (CIAT), Међународне фискалне асоцијације (IFA), Међународног монетарног фонда (IMF), као и други представници међународних организација, пословне и академске заједнице.

Професионална тема овогодишње Скупштине била је „Кориштење науке о подацима у изградњи капацитета и јачању способности у пореским управама“, а разрађена је током два дана у осам одвојених сесија, укључујући уводне говоре, презентације и панел дискусије. Главни фокус техничке сjеднице Генералне скупштине односио се на специфична искуства, студије случаја и примјере изазова и експеримената који илуструју како IOTA чланице успјешно примјењују технике науке о подацима у пореској администрацији са циљем побољшања добровољног извршавања пореских обавеза, процјене пореских ризика, побољшања наплате прихода и повећања оперативне ефикасности.

Поред професионалне теме, Скупштина је на административној сједници усвојила Извјештај о активностима и финансијскi извjештај за 2023. годину, Извjештај о имплементацији IOTA стратегије за 2023. годину, Извјештај интерних ревизора за 2023. годину, као и Програм рада и буџет за 2025. годину. Скупштина је изабрала нове чланове Извршног савјета и новог интерног ревизора.

По завршетку догађаја, руководиоци пореских управа, виши званичници и порески стручњаци сложили су се да наставе да блиско сарађују у оквиру Интра-европске организације пореских управа у циљу размјене најбољих пракси и практичних рјешења за примјену вјештачке интелигенције и напредне аналитике података за проактивно пружање услуга и постизање интелигентних процеса у наплати прихода уз смањене трошкове испуњавања обавеза.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске ове године прикупила значајно више јавних прихода: Полугодишња наплата прихода премашила двије милијарде КМ
4. јул 2024.
Системи су поново доступни.
3. јул 2024.
Благовремено подсјећање за пореске обвезнике: Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности
26. јун 2024.
ВАЖНО, ВАЖНО: Апел обвезницима прве групе за нову фискализацију: Поднесите захтјеве за иницијалну фискализацију, рок истиче у понедјељак
14. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.