Пореска управа Републике Српске за осам мјесеци прикупила више од 1,818 милијарди КМ: Наплата јавних прихода већа за 214,7 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС, прикупила укупно 1,818 милијарди марака, што је за чак 214,7 милиона КМ или 13 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у апсолутно свим сегментима јавних прихода.

Да се ради о континуираном тренду раста наплате јавних прихода у Републици Српској показује и податак да је наплата у првих осам мјесеци ове године за чак 150,7 милиона марака или девет одсто већа него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом корона вируса и мјерама ограничења и забрана рада привредних субјеката, као што је то било 2020. године, а што је у једном периоду прошле године узроковало мању наплату јавних прихода.

Када је у питању само август ове године, наплата је износила 225,7 милиона КМ, што је за 18,2 милиона марака или девет одсто више него у августу прошле године. Раст наплате у августу забиљежили су доприноси и остали јавни приходи од 12, односно 19 одсто у односу на август прошле године. Међутим, директни порези су у августу ове године наплаћени у износу од 33,2 милиона КМ, што је за 5,2 милиона КМ или 13 одсто мање него у августу прошле године. Мања наплата у августу биљежи се код пореза на доходак, и то за 1,7 милиона КМ, прије свега због тога што је Влада РС повећала неопорезиви дио плате са 500 на 700 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода у корист радника. Поред тога, мања наплата у августу је забиљежена и код пореза на добит, за нешто више од три милиона КМ. Разлог мање наплате ове врсте пореза је због тога што је, са циљем помоћи привреди у превазилажењу кризе изазване пандемијом корона вируса, пореским обвезницима дата могућност да обавезе за порез на добит које доспјевају 31. марта, могу платити до 30. јуна или до краја године у ратама. Што се тиче наплате пореза на непокретности у августу, и он биљежи смањење, и то за 19 одсто, прије свега јер су поједине скупштине општина и градова у Републици Српској, међу којима је и Бањалука, донијеле одлуке о нижим стопама пореза на непокретности за ову годину.

Посматрано од почетка године, наплата директних пореза је у периоду јануар-август ове године износила 337,8 милиона марака, што је за 36,8 милиона марака или 12 одсто више него у истом периоду прошле године. Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 169,4 милиона марака, што је за 20,6 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду претходне године. Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 138,6 милиона КМ, што је за 10,3 милиона КМ или осам процената више. Већа наплата остварена је и код пореза на непокретности и то за око 5,5 милиона КМ или 44 одсто више него у првих осам мјесеци 2020. године.

Наплата доприноса је у периоду јануар-август ове године износила 1,167 милијарди марака и већа је за 111,6 милиона КМ или 11 одсто него у истом периоду прошле године, односно за скоро 133 милиона марака или 13 одсто више него у истом периоду 2019. године. За Фонд ПИО наплаћено је 664,5 милиона КМ или 10 одсто више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 421,5 милиона КМ или 11 одсто више, а и наплата доприноса за Фонд дјечје заштите и за Завод за запошљавање је такође већа за по 11 процената.

Код осталих јавних прихода наплата је у првих осам мјесеци ове године износила 313,4 милиона КМ, што је за 66,2 милиона КМ или 27 одсто више. У том сегменту јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од 189,6 милиона марака или 18 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 41,6 милиона марака или 50 процената више у односу на првих осам мјесеци претходне године. Такође, повећана је и наплата прихода по основу концесионих накнада и казни за 68, односно 46 процената, док је наплата осталих прихода повећана за 14 одсто.

На позитивне показатеље у наплати јавних прихода утицало је више фактора, међу којима су свакако мјере које је доносила Влада РС са циљем превазилажења посљедица пандемије. Поред тога, за стабилну наплату свакако треба захвалити и одговорном односу већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, те редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода. Важан фактор стабилне наплате је и константно увођење нових електронских услуга од стране Пореске управе РС, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода те охрабрујући опоравак домаће привреде након кризе изазване пандемијом корона вируса.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.

Будите у току са посљедњим новостима!

Пријавите се на наш систем за обавјештавање. Пријаву можете отказати у било ком тренутку.


Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Подсјећамо пореске обвезнике да благовремено изврше своје обавезе: Истиче рок за подношење годишњих пореских пријава
21. марта 2023.
Пореска управа РС подржава активности полиције
19. марта 2023.
Директор Маричић присуствује јубиларном 30. “Копаоник бизнис форуму”
6. марта 2023.
Разматран извјештај о раду ПУ РС за 2022. годину, као и планови и изазови у текућој години: Директор Маричић одржао проширени Колегијум
28. фебруара 2023.

Посљедња обавјештења

Вебинар: Подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак – Образац 1004
15. марта 2023.
Правилник о измјени Правилника о облику и садржају пореских пријава и пореске картице
10. марта 2023.
Омогућено подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак – Образац 1004
6. марта 2023.
Просјечна бруто плата у Републици Српској за 2022. годину
27. фебруара 2023.