Пореска управа РС у прва три квартала ове године наставила стабилан тренд: Наплата премашила двије милијарде КМ

Иако се повећањем неопорезивог дијела плате, односно основног личног одбитка и одбитка по основу издржаваних чланова породице, те умањењем и укидањем наплате одређених такси, Република Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника, наплата јавних прихода у овој години наставља стабилан тренд.

Наиме, Пореска управа РС је у првих девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС, прикупила укупно 2,038 милијарди марака, што је за чак 215,1 милиона КМ или 12 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода.

А да се ради о континуираном тренду раста наплате јавних прихода у РС ове године показује и податак да је наплата у првих девет мјесеци ове године за чак 177,8 милиона марака или 10 одсто већа него у истом периоду 2019. године.

Посматрано од почетка године, наплата директних пореза је у периоду јануар-септембар ове године износила 371,3 милиона марака, што је за око 30 милиона марака или девет одсто више него у истом периоду прошле године. Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 184,9 милиона марака, што је за 17,9 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду претходне године. Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 152,2 милиона КМ, што је за 6,8 милиона КМ или пет процената више. Већа наплата остварена је и код пореза на непокретности и то за 4,6 милиона КМ или 28 одсто више него у првих девет мјесеци 2020. године.

Наплата доприноса је у периоду јануар-септембар ове године износила 1,316 милијарди марака и већа је за 116,7 милиона КМ или 10 одсто него у истом периоду прошле године,

односно за око 153 милиона марака или 13 одсто више него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом.

Код осталих јавних прихода наплата је у првих девет мјесеци ове године износила 350,1 милиона КМ, што је за 68,4 милиона КМ или 24 одсто више. У том сегменту јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од око 209 милиона марака или 16 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 48,7 милиона марака или 52 процента више. Такође, повећана је и наплата прихода по основу концесионих накнада, казни и осталих јавних прихода.

Када је у питању само септембар ове године, наплата је износила 219,5 милиона КМ, што је на нивоу наплате из септембра прошле године, док је у односу на септембар 2019. године наплата већа за 27 милиона КМ или 14 одсто. Раст наплате у септембру ове у односу на септембар прошле године забиљежили су доприноси и остали јавни приходи од четири, односно шест одсто. Међутим, директни порези су у септембру наплаћени у износу од 33,6 милиона КМ, што је за 6,9 милиона КМ мање него у септембру прошле године. Мања наплата директних пореза у септембру биљежи се код пореза на доходак, и то за 3,5 милиона КМ, прије свега због тога што је Влада РС повећала неопорезиви дио плате са 500 на 700 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода у корист радника. Такође, Законом о измјенама Закона о порезу на доходак повећан је основни лични одбитак oд пореске основице, те лични одбитак од пореске основице за издржаване чланове породице, па је и због тих измјена дошло до предвиђеног смањења прихода. Поред тога, мања наплата у септембру забиљежена је и код пореза на добит, за око 2,7 милиона КМ, с обзиром на пролонгирање рокова плаћања овог пореза до 30. јуна или до краја године, у ратама.

Из свега наведеног да се закључити да су мјере Владе РС на превазилажењу посљедица пандемије, те редовне и правовремене активности Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода, али и веома одговоран однос већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, били пресудан фактор у стабилизацији наплате јавних прихода у времену кризе изазване пандемијом корона вируса.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

У функцију пуштена нова електронска услуга за пореске обвезнике-власнике непокретности у РС: Омогућена е-Сагласност за доставу рачуна мејлом
18. април 2024.
Директор Маричић најавио почетак нове фискализације и детаље објављеног Јавног позива за прву групу обвезника фискализације (ВИДЕО)
17. април 2024.
Пореска управа Републике Српске данас објавила јавни позив за прву групу обвезника: Почиње нови систем фискализације у Српској
17. април 2024.
Директор Маричић данас присуствовао састанку директора пореских администрација у БиХ и представника Пореске управе Шведске
16. април 2024.

Посљедња обавјештења

Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Донесен Правилник о динамици фискализације
27. март 2024.
Обавјештење о новинама у програму за електронско подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак, Образац 1004
8. март 2024.