Пореска управа РС у прва три квартала ове године наставила стабилан тренд: Наплата премашила двије милијарде КМ

Иако се повећањем неопорезивог дијела плате, односно основног личног одбитка и одбитка по основу издржаваних чланова породице, те умањењем и укидањем наплате одређених такси, Република Српска одрекла дијела пореских прихода у корист привреде и радника, наплата јавних прихода у овој години наставља стабилан тренд.

Наиме, Пореска управа РС је у првих девет мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС, прикупила укупно 2,038 милијарди марака, што је за чак 215,1 милиона КМ или 12 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода.

А да се ради о континуираном тренду раста наплате јавних прихода у РС ове године показује и податак да је наплата у првих девет мјесеци ове године за чак 177,8 милиона марака или 10 одсто већа него у истом периоду 2019. године.

Посматрано од почетка године, наплата директних пореза је у периоду јануар-септембар ове године износила 371,3 милиона марака, што је за око 30 милиона марака или девет одсто више него у истом периоду прошле године. Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 184,9 милиона марака, што је за 17,9 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду претходне године. Значајан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 152,2 милиона КМ, што је за 6,8 милиона КМ или пет процената више. Већа наплата остварена је и код пореза на непокретности и то за 4,6 милиона КМ или 28 одсто више него у првих девет мјесеци 2020. године.

Наплата доприноса је у периоду јануар-септембар ове године износила 1,316 милијарди марака и већа је за 116,7 милиона КМ или 10 одсто него у истом периоду прошле године,

односно за око 153 милиона марака или 13 одсто више него у истом периоду 2019. године, која није била оптерећена кризом изазваном пандемијом.

Код осталих јавних прихода наплата је у првих девет мјесеци ове године износила 350,1 милиона КМ, што је за 68,4 милиона КМ или 24 одсто више. У том сегменту јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од око 209 милиона марака или 16 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 48,7 милиона марака или 52 процента више. Такође, повећана је и наплата прихода по основу концесионих накнада, казни и осталих јавних прихода.

Када је у питању само септембар ове године, наплата је износила 219,5 милиона КМ, што је на нивоу наплате из септембра прошле године, док је у односу на септембар 2019. године наплата већа за 27 милиона КМ или 14 одсто. Раст наплате у септембру ове у односу на септембар прошле године забиљежили су доприноси и остали јавни приходи од четири, односно шест одсто. Међутим, директни порези су у септембру наплаћени у износу од 33,6 милиона КМ, што је за 6,9 милиона КМ мање него у септембру прошле године. Мања наплата директних пореза у септембру биљежи се код пореза на доходак, и то за 3,5 милиона КМ, прије свега због тога што је Влада РС повећала неопорезиви дио плате са 500 на 700 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода у корист радника. Такође, Законом о измјенама Закона о порезу на доходак повећан је основни лични одбитак oд пореске основице, те лични одбитак од пореске основице за издржаване чланове породице, па је и због тих измјена дошло до предвиђеног смањења прихода. Поред тога, мања наплата у септембру забиљежена је и код пореза на добит, за око 2,7 милиона КМ, с обзиром на пролонгирање рокова плаћања овог пореза до 30. јуна или до краја године, у ратама.

Из свега наведеног да се закључити да су мјере Владе РС на превазилажењу посљедица пандемије, те редовне и правовремене активности Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода, али и веома одговоран однос већине пореских обвезника према својим пореским обавезама, били пресудан фактор у стабилизацији наплате јавних прихода у времену кризе изазване пандемијом корона вируса.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

У Бањалуци одржан сасатанак директора пореских администрација у БиХ: Договорена интензивнија сарадња пореских управа
27. септембра 2023.
Пореска управа РС у првих осам мјесеци 2023. прикупила 2,39 милијарди КМ: Наплата јавних прихода већа за више од 300 милиона КМ
3. септембра 2023.
За седам мјесеци 2023. прикупљено преко двије милијарде KM: Наплата јавних прихода већа за готово 300 милиона КМ
2. августа 2023.
У првој половини године прикупили смо укупно 1,792 милијарди марака: Наплата јавних прихода већа за 252 милиона КМ
5. јула 2023.

Посљедња обавјештења

Правилник о одобравању оператера фискалног система
16. августа 2023.
Недоступност информационог система за електронско подношење пореских пријава и пријава за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса
27. јуна 2023.
Правилник о начину и поступку утврђивања вриједности имовине, прихода физичког лица и издатака за приватне потребе физичког лица
8. јуна 2023.
Правилник о начину и поступку вршења претходног поступка и поступка контроле
7. јуна 2023.