Позив обвезницима прве групе фискализације да не чекају задњи дан: Поднесите захтјеве за нову фискализацију на вријеме

Пореска управа Републике Српске подсјећа да је у Републици Српској у току прелазак на нови систем фискализације, те да су обвезници прве групе за нову фискализацију дужни да у задатом року изврше своје обавезе и тако избјегну евентуалне санкције.

С тим у вези, Пореска управа Републике Српске позива обвезнике прве групе фискализације да најкасније до 17. јуна 2024. године, покрену поступак иницијалне фискализације подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације. Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org е-Услуге-Подношење пријава. Наглашавамо да је Законом о фискализацији прописана прекршајна одговорност за обвезнике фискализације који у задатом року не покрену поступак иницијалне фискализације.

Ради лакшег разумјевања, истичемо да првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације, односно они који су и до сада били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе до дана објављивања Јавног позива за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника фискализације.

Јавни позив, у складу са Правилником о динамици фискализације, објављен је 17. априла 2024. године и садржи обавезе обвезника фискализације, оператера фискалног система и Пореске управе, те рокове у којима се спроводи поступак иницијалне фискализације. Обавеза Пореске управе је да спроведе поступак регистрације пословног простора и мјеста промета, поступак издавања безбједносног елемента и поступак субвенционисања трошкова иницијалне фискализације.

Предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о кориштењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја.

Пореска управа Републике Српске још једном позива пореске обвезника да не чекају задњи дан како би извршили ову своју обавезу, те их и овог пута подсјећа да сва потребна упутства и обрасце потребне за прелазак на нови систем фискализације могу пронаћи на интернет страници www.poreskaupravars.org, у рубрици е-Фискализација. Поред тога, за сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, Пореска управа Републике Српске је на располагању пореским обвезницима путем Контакт центра у Сектору за услуге пореским обвезницима, на бројеве телефона или мејл адресу kontakt@poreskaupravars.org.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Директор Маричић разговарао са делегацијом Центра за развој финансија из Словеније: Веома корисна досадашња сарадња Управе и ЦЕФ-а
22. мај 2024.
У прва четири мјесеца ове године прикупљено 1,424 милијарде марака: Рачун јавних прихода Српске „тежи“ за 215 милиона КМ
10. мај 2024.
У функцију пуштена нова електронска услуга за пореске обвезнике-власнике непокретности у РС: Омогућена е-Сагласност за доставу рачуна мејлом
18. април 2024.
Директор Маричић најавио почетак нове фискализације и детаље објављеног Јавног позива за прву групу обвезника фискализације (ВИДЕО)
17. април 2024.

Посљедња обавјештења

Саопштење за јавност
23. април 2024.
Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Донесен Правилник о динамици фискализације
27. март 2024.