Позив пореским обвезницима: Пријавите приходе из иностранства и региструјте своју дјелатност

Пореска управа Републике Српске позива све пореске обвезнике који обављају одређену дјелатност удаљеним радом, тзв freelance,  за послодавце из иностранства да пријаве те приходе из иностранства, као и да региструју дјелатности које обављају, и на тај начин своје пословање уведу у легалне оквире и избјегну евентуалне санкције.

Наиме, Пореска управа Републике Српске, у складу са својим надлежностима, континуирано ради на анализи узрока и праћењу феноменологије избјегавања плаћања пореских обавеза од стране пореских обвезника. 

С тим у вези, у посљедње вријеме je примјетан тренд повећања непоштовања пореских прописа од стране одређеног броја лица која приходе остварују из иностранства, а који притом не пријављују и не плаћају пореске обавезе, те који нису регистровани за обављање такве дјелатности.

Тако је на примјер, установљено да поједини порески обвезници обављају бројне дјелатности и пружају услуге као што су: развој софтвера, веб дизајн, дигитални маркетинг, графички дизајн, фотографија, архитектура,часови страних језика, „јутјубери“ и сл. За пружање ових услуга најчешће се користе платформе попут Google Ads, Upwork, BeCreativeи друге, при чему се користе интернет сервиси за финансијско плаћање попут„PayPal“или се чак користе платне картице, нпр.Payoneer.

Напомињемо да је Пореска управа Републике Српске као одговоран орган још 2017. године позвала сва физичка лица која по било ком основу остваре приход из иностранства, укључујући и приходе од пружања ИТ услуга, односно приходе остварене удаљеним радом, тзв. freelancer, а на који није плаћен порез по одбитку, да су дужна да тај приход пријаве и плате прописани порез на доходак.

Имајући у виду трајну опредјељеност Пореске управе ка постизању што већег степена добровољног извршавања пореских обавеза од стране пореских обвезника, као и основни задатак да досљедно, непристрасно и ефикасно прикупља јавне приходе и тако служи Републици Српској и свим њеним грађанима, Пореска управа Републике Српске поново позива све пореске обвезнике да пријаве приходе из иностранства, као и да региструју дјелатности које обављају.

С тим у вези напомињемо да ће Пореска управа Републике Српске у наредном периоду на својој званичној интернет страници дати детаљна упутства пореским обвезницима о томе како регистровати дјелатност, на који начин и које пријаве је потребно подносити, те позивамо све да посјете интернет страницу Пореске управе РС www.poreskaupravars.org, и информишу се о свим тим детаљима.

Сматрамо да пореским обвезницима није у интересу да сносе евентуалну прекршајну или чак кривичну одговорност за непоштовање пореских прописа, те истовремено напомињемо да ће Пореска управа Републике Српске у будућем раду посебну пажњу посветити анализи и процјени ризичних дјелатности, а затим истраживању начина прикривања стварно остварених прихода из иностранства који су опорезиви, те на санкционисању пореских обвезника који не поштују прописе.

Циљ Пореске управе РС свакако није кажњавање пореских обвезника, већ увођење њиховог пословања у легалне, законске оквире, и елиминисање нелојалне конкуренције.

Будите у току са посљедњим новостима!

Пријавите се на наш систем за обавјештавање. Пријаву можете отказати у било ком тренутку.


Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

“Еуроблиц” прогласио директора Маричића за “Побједника дана – 30.11.2022. године”
30. новембра 2022.
Пореска управа Републике Српске спровела појачане контроле: На Јахорини откривено неевидентирање промета и непријављени радници
29. новембра 2022.
Пореске управе Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ потписале споразум: Договорена заједничка обука пореских службеника
14. новембра 2022.
Настављени стабилни трендови: Наплата јавних прихода РС премашила 2,5 милијарде КМ
6. новембра 2022.

Посљедња обавјештења

Допуне програма за подношење Мјесечне пријаве пореза по одбитку – Образац 1002
23. септембра 2022.
Обавјештење о извршеној допуни XSD шеме за креирање XML-а фајлова за пријаву 1002 и Упутства за попуњавање XML фајла – Образац 1002
17. августа 2022.
Нови основ осигурања: Радник упућен у иностранство
20. јула 2022.
Недоступност информационог система за електронско подношење пореских пријава и пријава за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса
30. јуна 2022.