Донесен Правилник о динамици фискализације

У „Службеном гласнику Републике Српске“, број 26/24 од 21.03.2024. године објављен је Правилник о динамици фискализације. Правилник ступа на снагу 29. марта 2024. године.

Наведеним Правилником прописана је динамика фискализације и начин финансирања трошкова иницијалне фискализације за све обвезнике фискализације у Републици Српској. Обвезници фискализације дужни су да своје пословање ускладе са Законом о фискализацији („Службени гласник Републике Српске“, број 15/22) у роковима који су прописани поменутим правилником.

Пореска управа објављује јавне позиве за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације (у даљем тексту: Јавни позив), којима упознаје одређену групу обвезника фискализације о правима и обавезама, као и роковима у којима су дужни да ускладе своје пословање са Законом.

Поступак иницијалне фискализације за обвезнике фискализације покреће се подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације.

Иницијална фискализација пореских обвезника врши се према групама пореских обвезника, тако да прву групу чине досадашњи порески обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса (постојећи обвезници), док другу групу чине порески обвезници који нису били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, а сада нису изузети Уредбом о дјелатностима за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја (нови обвезници.

Пореска управа у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог правилника објављује Јавни позив за прву групу обвезника, а у року од шест мјесеци за другу групу обвезника. Порески обвезници који припадају првој групи обвезника фискализације дужни су у року од 60 дана од дана објављивања Јавног позива да покрену поступак иницијалне фискализације, а порески обвезници који припадају другој групи обвезника фискализације дужни су да у року од 60 дана од дана објављивања Јавног позива покрену поступак иницијалне фискализације.

Рок за завршетак поступка иницијалне фискализације прве и друге групе обвезника износи шест мјесеци од дана истека рока за покретање поступка иницијалне фискализације.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске прикупила 13 одсто више јавних прихода: Наплата у првом кварталу премашила милијарду КМ
2. април 2024.
Позивамо пореске обвезнике-власнике непокретности да искористе олакшицу: Пријавите се за доставу пореских рачуна на мејл
31. март 2024.
Подсјећамо пореске обвезнике да благовремено изврше своје обавезе: Истиче рок за подношење годишњих пореских пријава
20. март 2024.
Пореска управа Републике Српске поводом хапшења службеника: Наставак активности на сузбијању корупције у властитим редовима
7. март 2024.

Посљедња обавјештења

Позив за закључења уговора о коришћењу електронског сандучетa
4. април 2024.
Правилник о Измјени Правилника о фискалном рачуну
1. април 2024.
Обавјештење о новинама у програму за електронско подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак, Образац 1004
8. март 2024.
Омогућено издавање одобрења за елементе електронског фискалног уређаја
27. фебруар 2024.