Представници Пореске управе РС и ресорног Министарства пољопривреднике упознају са њиховим законским обавезама

Пореска управа Републике Српске, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у овом мјесецу одржала је низ састанака са носиоцима породичних пољопривредних газдинстава у РС, са циљем да се исти упознају са њиховим правима и обавезама које проистичу из важећих законских прописа.

Одржани су састанци са пољопривредницима у Бијељини, Градишци, Лакташима и Српцу, на којима су поред већег броја пољопривредника присуствовали и представници тих локалних заједница и њихових стручних служби за пољопривреду, као и значајан број књиговођа.

Циљ састанака је да се пољопривредници упознају са пореским прописима, између осталог да су, у складу са Законом о порезу на доходак, обвезници пореза на доходак који се обрачунава по стопи од 10 одсто, на разлику укупних остварених прихода и расхода и да су у складу са законом обавезни да до 31. марта текуће године пријаве порез на доходак који су остварили у претходној години.

Објашњено им је и да се код подношења пореских пријава за порез на доходак за 2021. и 2022. годину не ради о ретроактивном обрачунавању пореских обавеза, већ да су у питању заостале пореске обавезе које пољопривредници нису благовремено извршили, због чега им је Пореска управа и доставила опомене.

Пореска управа Републике Српске је у претходном периоду, са циљем да олакша извршавање пореских обавеза и смањи број потребних долазака у просторије Пореске управе, увела могућност да у име носилаца пољопривредних газдинстава у РС предиспуни образац 1002 – мјесечну пријаву пореза по одбитку, односно такозвани Pre-filling, а који након што га Пореска управа РС попуни, пољопривредници могу прегледати и преузети у мјесно надлежним подручним јединицама Управе.

Поред тога, проведена је и медијска кампања за носиоце пољопривредних газдинастава који су путем електронских и штампаних медија, те путем ТВ и радио спотова, информисани о тој новој услузи, а извршено је и креирање и штампање Пореског информатора за пољопривредна газдинства, која су потом дистрибуисана у подручне јединице Пореске управе, као и удружењима пољопривредника.

Исто тако, Пореска управа је и у претходним годинама редовно организовала и учествовала у значајном броју семинара за пољопривреднике широм Републике Српске, са циљем њиховог едуковања о примјени пореских прописа који су у надлежности Пореске управе РС.

Пореска управа РС ће и убудуће, као и до сада, бити на располагању свим пореским обвезницима, па тако и пољопривредницима, како би на лакши и једноставнији начин измирили своје пореске обавезе, те како би боље разумјели важеће прописе.

И овом приликом, позивамо све пореске обвезнике, па тако и носиоце пољопривредних газдинстава, да поштују законом прописане рокове, те да на вријеме подносе пореске пријаве, али и да у задатим роковима плате законски прописане пореске обавезе.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

ВАЖНО, ВАЖНО: Апел обвезницима прве групе за нову фискализацију: Поднесите захтјеве за иницијалну фискализацију, рок истиче у понедјељак
14. јун 2024.
На једном мјесту министри финансија, гувернери и директори пореских управа региона: Директор Маричић учествује на престижном Самиту у Бечићима
14. јун 2024.
Пореска управа Српске узела учешће у Годишњем координационом састанку у Бечу: Презентовани резултати о напретку Програма фискалних реформи
13. јун 2024.
За пословне субјекте са подручја Источног Сарајева и Требиња: Одржани семинари о новој фискализацији
10. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.