Реаговање поводом нетачних тврдњи представника пољопривредних удружења: Нема ретроактивног обрачуна пореза, то су заостале обавезе

Пореска управа Републике Српске, поводом нетачних тврдњи које износе поједини представници пољопривредних удружења, махом из Семберије, информише јавност да слање опомена носиоцима пољопривредних газдинстава за пријављивање пореза на доходак за 2021. годину, није никакав нови намет, нити ретроактиван обрачун пореза, већ да је то законска обавеза коју већ годинама имају носиоци породичних пољопривредних газдинстава у Српској, у складу са Законом о порезу на доходак РС.

Дакле, наглашавамо да су у питању заостале пореске обавезе које пољопривредници нису благовремено извршили, због чега им је Пореска управа и доставила већ поменуте опомене, а у којима их је обавјестила да су дужни поднијети одговарајуће пореске пријаве, до законски прописаног датума. Поред тога, важно је нагласити и да опомене нису послате свим пољопривредницима већна адресе свега 800 пољопривредних газдинстава у Српској, и то оних који су у систему ПДВ-а, односно који остварују годишње приходе веће од 50.000 КМ.

С тим у вези, Пореска управа РС још једном обавјештава носиоце пољопривредних газдинстава у Српској да су, у складу са Законом о порезу на доходак, обвезници пореза на доходак који се обрачунава по стопи од 10 одсто, на разлику укупних остварених прихода и расхода и да су у складу са законом били обавезни да до 31. марта текуће године пријаве порез на доходак који су остварили у претходној години.

Међутим, значајан број пољопривредника већ годинама занемарује ову своју законску обавезу, због чега се порески обвезници – пољопривредници, из угла Пореске управе РС сматрају једним од најнеуреднијих пореских обвезника у Републици Српској, када је у питању регистрација газдинстава, ажурирање података, те пријава и плаћање пореских обавеза.

Наиме, пољопривредници годинама тврде да нису довољно информатички писмени и да нису у могућности да сами подносе пореске пријаве а да су им услуге трећих лица скупе, али званични подаци их демантују. Према тим подацима, у Републици Српској је регистровано око 43.000 пољопривредних газдинстава, од чега је њих 39.000 некомерцијалних, а 3.800 комерцијалних газдинстава. Од укупног броја пољопривредних газдинстава, према подацима Пореске управе, тек њих 1,5 одсто ili 572 је поднијело Годишњу пореску пријаву за порез на доходак – Образац 1004 за 2021. годину, што је егзактан показатељ незаинтересованости и недостатка воље пољопривредника за измирење својих пореских обавеза.

Међутим, носиоци пољопривредних газдинстава у Српској у 2021. години поднијели су 14.528 Мјесечних пријава пореза по одбитку – Образац 1002, чије редовно подношење им је услов за добијање подстицаја од ресорног Министарства. Дакле, очито је да носиоци пољопривредних газдинстава прихватају своје пореске обавезе само у случајевима када је том обавезом условљено добијање подстицаја, док друге редовне пореске обавезе које важе за све друге пореске обвезнике, из само њима знаних разлога не признају.

Подсјећамо да је Пореска управа РС, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у овом мјесецу одржала  низ састанака са носиоцима породичних пољопривредних газдинстава у РС, са циљем да се исти упознају са њиховим правима и обавезама које проистичу из важећих законских прописа, а то смо чинили и у ранијим годинама.

Одржани су састанци са пољопривредницима у Бијељини, Градишци, Лакташима и Српцу, на којима су поред већег броја пољопривредника присуствовали и представници тих локалних заједница и њихових стручних служби за пољопривреду, као и значајан број књиговођа.

Пореска управа РС ће и убудуће, као и до сада, бити на располагању свим пореским обвезницима, па тако и пољопривредницима, како би на лакши и једноставнији начин измирили своје пореске обавезе, те како би боље разумјели важеће прописе.

И овом приликом, опет позивамо све пореске обвезнике, па тако и носиоце пољопривредних газдинстава, да поштују законом прописане рокове, те да на вријеме подносе пореске пријаве, али и да у задатим роковима плате законски прописане пореске обавезе.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Пореска управа Републике Српске ове године прикупила значајно више јавних прихода: Полугодишња наплата прихода премашила двије милијарде КМ
4. јул 2024.
Системи су поново доступни.
3. јул 2024.
Благовремено подсјећање за пореске обвезнике: Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности
26. јун 2024.
Пореска управа Републике Српске учествовала на 28. Генералној скупштини IOTA у Будимпешти
24. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.