У Бањалуци одржан састанак представника пореских администрација држава Балкана: Пореске управе из региона заједно против утаја пореза

Интензивна међусобна сарадња и брза размјена података и информација између пореских администрација држава регије Балкана – Б6, биће и даље у фокусу њиховог заједничког дјеловања са јединственим циљем повећања нивоа пореске дисциплине и разоткривања пореских утаја у државама овог региона.

Поручено је то, између осталог, са састанка који су данас у про

сторијама Владе Републике Српске у Бањалуци одржали представници пореских управа из БиХ – Управе за индиректно опорезивање БиХ, Пореске управе Републике Српске, Порезне управе Федерације БиХ, Пореске управе Брчко дистрикта БиХ, те пореских управа Хрватске, Црне Горе и Словеније, који су заједно са пореским администрацијама Србије и Сјеверне Македоније, којe нису присуствовале данашњем скупу, окупљени у регионалну групу Б6.

Тема овогодишњег сусрета представника пореских управа из Б6 је “Искуства у трансформацији пореских управа у модерне и услужне администрације, уз подршку информационих и комуникационих технологија”.

Домаћини састанка били су директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић и директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, а присуствовали су и директор Порезне управе ФБиХ Шериф Исовић, затим директор Пореске управе Црне Горе Сава Лакетић, замјеник директора Порезне управе Хрватске Маријана Вурајић Кудељан, замјеник директора Финанчне управе Словеније Петер Јенко, те представник Пореске управе Брчко дистрикта БиХ Давор Нинић и њихови сарадници.

Маричић и Тегелтија су на почетку састанка поздравили колеге из других пореских администрација, захвалили им се на доласку на овај регионални састанак, те поручили да и у наредном периоду очекују још бољу међусобну сарадњу, од које ће корист имати сви, посебно грађани. Како би сви учесници састанка стекли јаснију слику стања, представници пореских администрација су презентовали досадашња достигнућа својих пореских управа у области дигитализације.

На састанку је разговарано о томе да пореске администрације из држава Б6, које су раније потписале Споразум о сарадњи у области дјелатности пореске управе, у наредном периоду позивају и представнике пореских управа региона да присуствују обукама и семинарима које организују за своје службенике, посебно цијенећи вриједност размјене искустава и добрих пракси између пореских администрација.

Поред тога, на састанку је наглашено и да је у свјетлу промјена у области опорезивања на међународном нивоу, свеопште глобализације, појаве нових облика пословања, дигиталне економије и економије дијељења, размјена информација између пореских администрација од изузетне важности. С тим у вези, наглашено је да ће пореске управе, потписнице Споразума, уложити додатне напоре да убрзају поступак размјене информације као један од кључних елемената борбе против пореске евазије.

Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

ВАЖНО, ВАЖНО: Апел обвезницима прве групе за нову фискализацију: Поднесите захтјеве за иницијалну фискализацију, рок истиче у понедјељак
14. јун 2024.
На једном мјесту министри финансија, гувернери и директори пореских управа региона: Директор Маричић учествује на престижном Самиту у Бечићима
14. јун 2024.
Пореска управа Српске узела учешће у Годишњем координационом састанку у Бечу: Презентовани резултати о напретку Програма фискалних реформи
13. јун 2024.
За пословне субјекте са подручја Источног Сарајева и Требиња: Одржани семинари о новој фискализацији
10. јун 2024.

Посљедња обавјештења

Одговори на најчешћа питања обвезника у вези примјене Закона о фискализацији
12. јун 2024.
Донесен Закон о измјени и допуни Закона о порезу на добит
11. јун 2024.
Обавјештења за пореске обвезнике
4. јун 2024.
Саопштење за јавност
23. април 2024.