У првом кварталу настављен стабилан тренд раста наплате јавних прихода: Наплата осталог дохотка увећана четири пута

Пореска управа Републике Српске је у првом кварталу ове године наставила стабилан тренд раста у наплати јавних прихода РС, па је тако прикупљено укупно 684,2 милиона КМ, што је за 85,1 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду претходне године.

Наплата доприноса је износила је 418,5 милиона марака, што је за 36,1 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 114,7 милиона КМ, што је повећање наплате за 15,9 милиона марака или 16 одсто. Када су у питању директни порези, наплата је износила 151 милион марака, што је за 33,7 милиона марака више него у истом периоду прошле године. Значајан раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 55,4 милиона марака, што је за 8,1 милиона КМ или 17 одсто више него у прва три мјесеца прошле године.

Код пореза на доходак, највећи раст наплате остварен је код пореза на остали доходак, чија је наплата чак четири пута већа у односу на исти мјесец претходне године. Наиме, порез на остали доходак, између осталог, обавезни су да плаћају и порески обвезници који обављају одређену дјелатност удаљеним радом, тзв freelance, за послодавце из иностранства, на које се односи значај дио прикупљених прихода по основу осталог дохотка. Управо та лица, Пореска управа Републике Српске је крајем прошле године позвала да пријаве своје остварене приходе и узведу своје пословање у легалне токове, што је очигледно имало ефекта, па су и приходи по том основу значајно већи. С тим у вези, Пореска управа РС и даље позива та лица да пријаве приходе из иностранства остварене удаљеним радом.

Посматрано по појединим врстама прихода у оквиру директних пореза, порез на добит је наплаћен у износу од 88,9 милиона КМ, што је за 24,4 милиона КМ или 38 одсто више него у упоредном периоду.

Код осталих јавних прихода, таксе и накнаде су наплаћене у износу од 67,1 милиона марака или шест одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 16,1 милиона марака или 16 процената више у односу на први квартал претходне године. Такође, повећана је и наплата по основу концесионих накнада.

Када је у питању само март ове године, наплата јавних прихода је износила 272,9 милиона КМ, што је за 63,3 милиона марака или 30 одсто више него у марту прошле године, уз раст наплате у апсолутно свим сегментима јавних прихода. Међутим, овдје треба имати у виду да је у другој половини марта прошле године забиљежено значајно смањење прихода искључиво усљед свеопште ситуације у вези са корона вирусом и мјера Републичког кризног штаба који је забранио и ограничио рад одређених дјелатности.

Ипак, резултати у наплати јавних прихода Републике Српске у првом кварталу ове године показују да је ситуација стабилна упркос кризи коју је изазвала пандемија корона вируса, прије свега захваљујући редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати јавних прихода, те поменутим мјерама Владе РС за ублажавање посљедица изазваних поменутом пандемијом.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.

Будите у току са посљедњим новостима!

Пријавите се на наш систем за обавјештавање. Пријаву можете отказати у било ком тренутку.


Потребна вам је помоћ ?

Молимо контактирајте нас путем испод наведеног броја телефона или имејл адресе.

+387 51 332 300
kontakt@poreskaupravars.org

Посљедње новости

Подсјећамо пореске обвезнике да благовремено изврше своје обавезе: Истиче рок за подношење годишњих пореских пријава
21. марта 2023.
Пореска управа РС подржава активности полиције
19. марта 2023.
Директор Маричић присуствује јубиларном 30. “Копаоник бизнис форуму”
6. марта 2023.
Разматран извјештај о раду ПУ РС за 2022. годину, као и планови и изазови у текућој години: Директор Маричић одржао проширени Колегијум
28. фебруара 2023.

Посљедња обавјештења

Вебинар: Подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак – Образац 1004
15. марта 2023.
Правилник о измјени Правилника о облику и садржају пореских пријава и пореске картице
10. марта 2023.
Омогућено подношење Годишње пореске пријаве за порез на доходак – Образац 1004
6. марта 2023.
Просјечна бруто плата у Републици Српској за 2022. годину
27. фебруара 2023.